Újabb fajt veszélyeztet a kihalás

Életterének zsugorodása és a húsa iránti növekvő kereslet miatt a kihalás veszélye fenyegeti a Madagaszkár szigetén őshonos sugarasteknőst (Astrochelys radiata). Az egyedül a kelet-afrikai szigeten megtalálható faj húsz éven belül vagy akár még korábban is eltűnhet a Földről – figyelmeztetnek állatvédő szervezetek, köztük a Turtle Survival Alliance (TSA).

 A 40 centiméteresre és 20 kilogrammosra is megnövő állat nemcsak húsa, hanem sugárszerű sárgás vonalakkal díszített páncélja miatt is kelendő. Európa és Ázsia feketepiacain a TSA szerint egyetlen páncél több ezer euróba is kerülhet. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) eddig úgy vélte, a sugarasteknősök kihalása akár 45 évig vagy tovább is eltarthat. Az állatok iránti növekvő kereslet azonban jelentősen lerövidítette ezt az időt. A növekvő tendencia hátterében elsősorban a madagaszkáriak fokozódó elszegényedése áll. Az ENSZ statisztikai adatai szerint Madagaszkár szigetén a legtöbben alig egy dollárnak (mintegy 180 forintnak) megfelelő összegből élnek naponta. Korábban a bennszülött törzsek számára tabunak számított a sugarasteknősök húsának fogyasztása, csak különleges ünnepi alkalmakkor szolgáltak fel ilyen étkeket. Manapság azonban a napi étkezések részét képezi a teknőshús. A lakott területek peremén százával tornyosulnak az üres páncélok – mondta el Christina Castellano, az Orianne amerikai állatvédelmi szervezet munkatársa.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.