Újabb földrengés jöhet Japánban

A halálos áldozatok száma egyre nő Japánban és napokon belül újabb, hetesnél erősebb földrengés jöhet. Gyerekek számára nem biztonságos az ivóvíz Tokióban.

Fekete füst szállt fel szerdán a fukusimai Daiicsi-1. erőmű hármas blokkjából – jelentette be a létesítmény tulajdonosa, a tokiói villamosművek. A füst oka egyelőre nem ismeretes, az épületet kiürítették.
Már 9400-nál is több halálos áldozata van a tíz nappal ezelőtti földrengésnek és szökőárnak, az eltűntek száma 14 700 felett van, közölte szerdán a japán rendőrség. A japán meteorológiai szolgálat nem zárja ki, hogy az elkövetkező három napban 7-es fokozatúnál erősebb földrengések történnek a térségben, a szakértők húszszázalékos esélyt adnak ennek.
Közben folyamatosan emelkedik a hőmérséklet a fukusimai atomerőmű egyes reaktorában. A legfrissebb mérések szerint a hőmérséklet 399 Celsius fokra emelkedett, miközben a normális üzemi hőmérséklet 302 fok lenne, közölte a japán atomenergia ügynökség.

A megrongálódott erőmű kettes és hármas reaktorblokkjában továbbra is nyugtalanító a helyzet. A kettes blokk épületében félbe kellett szakítani a helyreállítási munkálatokat szerda reggel, mert a sugárzás szintje túl veszélyessé vált. A blokk hűtőrendszerének közelében 500 mikrosievert volt a sugárzás mértéke óránként. A sugármennyiség megengedett mértéke 0,05-0,2 mikrosievert óránként. A tokiói hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a vezetékes ívóvíz gyerekek számára nem biztonságos, mert a radioaktív jód szintje a vízben magasabb az elfogadhatónál.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.