Újabb hulladékégetőt utasított el a párkányi önkormányzat

A párkányi képviselő-testület 12 egyhangú szavazattal utasította el szerdai ülésén, hogy egy újabb, műanyaghulladékokat égető üzem létesüljön a város ipari parkjában.

Szigeti László, a testület MKP-s képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a szlovák jogrendben nem sokat jelent a képviselő-testület tiltakozása, ezért valószínűleg meg fog épülni a hulladékégető. Szabó Eugen polgármester az ülés után sietve elhagyta a termet, nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni. A tervezett hulladékégető évente kétezer tonnánál több polietilént és polipropilént dolgozna fel, napi 24 órában üzemelne, egy évben háromszáz napot. Tevékenysége nyomán évente 1,6 millió liter nehézolaj, 190 ezer liter könnyűolaj, 108 ezer köbméter gáznemű anyag és 150 tonna salak keletkezne. Az ülésen a képviselők elmondták: a létesítményről 2013-ban kérte a környezetvédelmi minisztérium az önkormányzat véleményét. Az akkori polgármester erről nem értesítette a testületet és a beruházást támogató levelet küldött a hatóságnak. A minisztérium 2014 áprilisában engedélyezte az üzem telepítését. A hulladékégető ügye most azért került a testület elé, mert megváltozott a befektetői kör és egy másik technológiát alkalmaztak volna. Erről a jelenlegi polgármester szintén nem kérte ki a testület véleményét. A módosított beruházási tervek véleményezési határideje március 7-én jár le.

Az újabb hulladékhasznosító terve akkor derült ki, amikor február közepén széleskörű tiltakozás bontakozott ki egy engedéllyel még nem rendelkező hulladékfeldolgozó ellen, mely évente húszezer tonna autógumit és műanyagterméket dolgozna fel. A beruházás 140 oldalas szlovák nyelvű dokumentumát csak Párkány honlapján tették közzé és kifüggesztették a városháza hirdetőtábláján. A képviselő-testület nem hivatalos úton, Esztergomból értesült a beruházásról. Néhány nap múlva rendkívüli képviselő- testületi ülésen egyhangúan leszavazták a hulladékfeldolgozót támogató polgármestert és elutasították az üzem telepítését. Az MKP a hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtött össze a 11 ezer lakosú településen, valamint tiltakozott a beruházás ellen Komárom-Esztergom megye közgyűlése és az esztergomi önkormányzat, mivel a térségben uralkodó széljárás miatt a környezetszennyezés legnagyobb része Esztergomot sújtaná.

Szabó Eugen a mostani ülésen elmondta, hogy a szlovák környezetvédelmi minisztérium méltányolta Esztergom keresetét, melyben hatásviselő félként bejelentkeztek az eljárásba és nemzetközi környezeti hatásvizsgálatot végeznek. A polgármester elmondta, ha a város a most elutasított hulladékfeldolgozónál is hasonló vizsgálatot szeretne, érintettként szintén be kell jelentkeznie az engedélyezésbe. A szavazás előtt kapott szót Esztergom alpolgármestere, Bánhidy Vajk, aki ismertette, hogy a képviselő-testület határozatban utasította el a beruházás megvalósítását és hatásviselő félként nemzetközi hatásvizsgálati eljárást kezdeményez.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.