Ujjlenyomat szkennerrel járőröznek a Bobbyk

A heves bírálatok ellenére bővítik Angliában és Walesben azt a programot, amelynek keretében a Bobbyként emlegetett rendőrök ujjlenyomat szkennerrel járőröznek, hogy ezzel könnyítsék meg az azonosítást.

A járőrök jövő nyártól teljesítenének szolgálatot a mobil ujjlenyomat leolvasóval – közölte Londonban a rendőrségi munka javításáért felelős hatóság (NPIA). Az utcai szkenner két percen belül ellenőrizni tudja a gyanúsítottak személyazonosságát, az ujjlenyomatokat a 8,3 millió mintát őrző adatbankból hívnák le azonosításra.
Egyelőre háromezer készülék kerül bevetésre, a leolvasó mérete a mobiltelefonokéval megegyező. A szkennereket egy amerikai cég szállítja, a britek kilenc millió fontot (270 millió forint) fizetnek érte.

Az NPIA biztosított arról, hogy a felvett ujjlenyomatokat nem vezetik be az adatbankba.
A brit rendőrség már három éve kísérletezik a készülék használatával, eddig 330 hatósági kapott mobil leolvasót.
Személyiségjogi mozgalmak szerint ugyanakkor a szkenner az emberek túlságosan is nagy ellenőrzésére ad lehetőséget.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.