Újra füstöl a spittelaui szemétégető

Három és fél évnyi felújítás után ismét teljes kapacitással működik a spittelaui szemétégető, amely a Hundertwasser-dizájnjáról vált ismertté. A technikai modernizációnak köszönhetően hatvanezer bécsi háztartást lát el távhővel és ötvenezret árammal.

Mivel több mint negyven év után, 2012-re legtöbb elemének lejárt az élettartama, bezárták és teljeskörűen felújították az osztrák főváros egyik legismertebb hulladékégetőjét, a spittelaui szemétégetőt. Az összesen 130 millió euróba kerülő beruházás során 76 százalékosra növelték az erőmű hatásfokát és megháromszorozták az áramtermelést.

„Technológialag felkészítettük az elkövetkező évtizedekre a spittelaui hulladékégetőt.” – mondta Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok a felújított létesítmény átadásakor. „Az ugyanannyi hulladék elégetésével keletkező energiát most már sokkal hatékonyabban tudjuk felhasználni” – tette hozzá.

A modernizálással ugyanis a hulladékégető hatásfokát 70-ről 76 százalékosra növelték, így 16 ezer helyett már évente 50 ezer háztartást tudnak árammal ellátni. A Bécs közepén található szemétégetőből látják el ezen kívül a bécsi központi kórházat, az AKH-t távhővel és távhűtéssel, valamint 60 ezer háztartást melegvízzel és távhővel. A létesítményben évente 250 ezer tonna hulladékot dolgoznak fel, amit ha szétterítenének a 9. kerületben, térdig érne.

-

400 megawattos összteljesítményével, valamint 120 gigawattórás áram- és 500 gigawattórás hőtermelésével a hagymakupolás szemétégető Bécs második legnagyobb áram- és hőellátója. Az első helyen ugyanis továbbra is a Simmering 1 erőmű áll.

A mindössze egy negyed focipályányi területen zajló felújítás komoly logisztikai és szervezési kihívás elé állította a Wien Energiet. 1.700 négyzetméternyi területen kellett ugyanis megoldani a két kazán, a DENOX-berendezés, az elektrofiltert felváltó szövetszűrő, a turbina, a salaktalanító, a víztartály és a víz-gőz rendszer kibontását, tárolását, elszállítását és az új elemek beépítését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.