Válasz a megújuló energia-szkeptikusoknak

Azok, akik előretörésük ellenére is szkeptikusak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban gyakran hoznak fel érveket a technológiák megbízhatatlansága, központi támogatás nélküli versenyképtelensége és magas ára mellett.

Látványos a párhuzam e hangok és egy 1980-as elemzés között, amely a mobiltelefon-technológiát könyvelte el zsákutcaként, hiszen a jelenlegi tendenciák, a nap- és szélenergia gyors terjedése ugyanazt a fejlődési ívet vetítik előre, mint a mára mindenhol jelenlévő mobiltelefonok esetében.

Látványos előretörésük ellenére a szkeptikusok még mindig hevesen érvelnek amellett, hogy miért is vannak bukásra ítélve, de legalábbis túlértékelve a megújuló erőforrásokra alapuló technológiák. A napenergia kapcsán például gyakran felmerül, hogy a sokéves kutatások ellenére még mindig csak 1 százalékát adja a világ energiaigényének, a napelemek telepítése költséges – ráadásul „megbízhatatlanok” is – míg a megújulók, általánosan, csak a központi támogatás miatt versenyképesek.

Ezen meglátásokkal von érdekes párhuzamot a Washington Post, amely felidézi a McKinsey & Company 1980-as kutatását: ebben felhívják az AT&T amerikai telekommunikációs nagyvállalat vezetőinek figyelmét arra, hogy a mobiltelefon-technológia miért is zsákutca. Megemlítik a drága percdíjakat, a nehéz és gyorsan lemerülő készülékeket és a szórványos lefedettséget. A McKinsey 2000-re maximum 900.000 darabos piacot jósolt és a technológia komoly támogatása ellen érvelt.

Ma már tudjuk, hogy nem volt igazuk, és nagyon úgy néz ki, hogy a megújulók ellenzőinek sem lesz. Egyrészt a napelemek költségei csak az elmúlt 5 évben 75 százalékot estek, és a fejlesztések miatt további csökkenés várható. A jelenlegi tendenciák alapján 2020-ra a fosszilis energiahordozókkal, központi támogatás nélkül is, versenyképes lesz a napenergia. A szélenergia pedig, az Egyesült Államokban, a költségek szempontjából versenyképes a legújabb szénerőművekkel is, és akkor a biomasszáról, a geotermikus és a hulladékfeldolgozásból energiát kinyerő technológiákról, illetve a többi megoldásról még nem is beszéltünk…

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.