Változás jön az ingyen napelemes pályázatban, mutatjuk a részleteit

Ismét megindulhat az elakadt napelemes pályázat, de így is vannak még kihívások.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az A1 Solar Kft. közleménye alapján – amelyet a 24.hu közölt – július 15-től a kormány könnyít a napelemes pályázati elszámolások adminisztrációján. A vállalat szerint Magyarországon Európa szinte minden más államához képest nagyon lassan haladnak a napelemes beruházások, a cégnél abban bíznak, hogy elhárulnak majd az akadályok, ha életbe lép a pályázati források kifizetésének megkönnyítéséről és felgyorsításáról szóló rendelkezés. Az A1 Solar szerint mintegy 90 milliárd forintnyi, mostanáig kifizetetlen támogatás akadt el, sok kivitelező hónapok óta vár a pénzére. Szenyán Endre, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, a komplex projekteknél, ahol nemcsak napelemet és invertert telepítenek, hanem például a nyílászárókat is cserélik, különösen súlyos a helyzet. A 100 százalékos támogatottságú pályázatoknál ugyan a 40 százalékos előleget jellemzően kifizették, de teljesítést egyelőre nem tudnak elszámolni.

Július 15-től ez megváltozik, remélhetőleg enyhítve a helyzeten. A könnyítésekre a fentiek mellett azért is szükség volt, mert a program igencsak elhúzódott, ami többek között azzal járt, hogy egyes, az eredeti pályázatokban szereplő eszközök már nem is elérhetőek. Szenyán Endre szerint a pályázatok elszámolására alkalmas felület, vagyis az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs (EPTK) rendszer a vártnál korábban, július 10-én este elérhetővé vált. A felületen már láthatóak a könnyítések, igaz, a rendszer a laikusok számára továbbra is bonyolultnak tűnhet. A változásnak köszönhetően a nyertes családok elszámolási kötelezettségeinek többsége, például a számlabenyújtás megszűnik, ám az EPTK-ba továbbra is fel kell majd tölteni bizonyos dokumentumokat. A folyamat továbbra is érzékeny a kifejezésekre, elnevezésekre, ezért Szenyán Endre arra számít, hogy sok lesz a visszadobás, utólagos hiánypótlás.

Az A1 Solarnál látják a jó szándékot, viszont nem maradéktalanul elégedettek. „Az optimizmusunkat azonban árnyalja, hogy az elmúlt időszak bizonytalanságai és nehézségei miatt sok vállalkozás lehúzta itthon a rolót, és inkább a szomszédos országokban próbált meg boldogulni” – mondta Szenyán Endre. A szakember szerint a szakképzett és hozzáértő munkaerő hiányozni fog, ezért alvállalkozóként itt-ott felbukkanhatnak majd a kontárok, a végzettséggel és tapasztalattal nem rendelkező, silány minőségű munkát végző vállalatok.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.