Van, ahol luxus a tisza levegő

Így néz ki a szmog közel 700 kilométer magasból. A legújabb műholdas képek azt mutatják, hogyan tűnik el Kína keleti partvidéke a füstfelhő alatt. A tüzek és az ipari kibocsátás felelős a vastag füstfelhőért.

A tiszta levegő a legtöbb kínai városban luxusnak számít. Pekingben mindig szmog van, ami nem csak a 2008-as olimpiai játékok kapcsán okozott felfordulást írja a mindennapi.hu. Az elmúlt napokban Kína keleti partvidékét, a Bokai-öblöt és a Sárga-tengert vastag füstfelhő borította be. Október 18-án a sűrű anyag észak-déli irányban 500 kilométer, míg kelet-nyugati irányban 300 kilométer hosszan húzódott a vidék felett – ez jól látható a Nasa Aqua műholdjának felvételeiről. Az amerikai űrügynökség szerint a szmog egy része a mezőgazdasági területeken égő tüzekből származik. De az ipari termelésből és a közlekedésből származó szennyezés a jelentősebb. Az egyik probléma, hogy a növekvő kínai gazdaságban jelentős a széntüzelésű erőművek aránya, melyek szén-dioxidot és kén-gázt bocsátanak a légkörbe. A műhold körülbelül 680 kilométer magasságban készít felvételeket 2002 óta a Föld vízkörforgásáról.

 

műhold kép

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.