Vasban próbálják megfékezni a szennyeződést

A Vas megyei Mersevátnál próbálják semlegesíteni a Torna-patakba, majd a Marcalba került vörösiszap-szennyeződést.

Gipszet és a lúgos folyadékot semlegesítő más anyagokat öntenek a Marcalba; a cél az, hogy annyira felhígítsák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást. Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát. A cél, hogy mielőbb 10 alá csökkentsék pH-értékét, azaz enyhítsék lúgosságát, elkerülve ezzel az alsóbb szakaszon az élővilág pusztulását. Jelenlegi információik szerint a Felső-Marcal teljes halállományát kiirtja a lúgos anyag, amely az ajkai térségben hétfőn bekövetkezett gátszakadás után ömlött ki egy zagytározóból.

Illés Zoltán is a dombra menekült
A gátszakadás rémhírére a kolontári védelmi bizottság tagjai, a rendőrség vezetői és az ott tartózkodó Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is a templomdombra menekült, jelentette az MTI. Illés Zoltán korábban azt állította, hogy a katasztrófának egy negyedik halálos áldozata is van, ezt később a hatóságok nem tudták megerősíteni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.