Villamosenergia- és földgázrendszer legfontosabb adatait foglalták össze

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir), valamint a MEKH és az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) közös kiadványai a magyar villamosenergia- és földgázrendszer 2022. évi működésének legfontosabb adatait foglalják össze – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Az évente megjelenő jelentések többek között ismertetik a villamosenergia- és földgázszektor működési modelljét, az engedéllyel rendelkező társaságok legfontosabb jellemzőit, valamint bemutatják az ágazatok legfontosabb működési adatait, illetve az országos villamosenergia- és földgázfelhasználás forrásszerkezetét. Az idei kiadványokból egyebek közt kiderül, hogy  tavaly a nemzetközi energiaválság ellenére Magyarország energiaellátása mind a villamos energia, mind a földgáz tekintetében biztosított volt.

Tavaly a villamosenergia-rendszer nyári csúcsterhelése a 2021. évi rekordhoz képest 2 százalékkal csökkent, a téli csúcs értéke ugyanakkor ismét rekordot döntött, az előző évihez képest további fél százalékkal emelkedett. A hazai villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképessége (a háztartási méretű kiserőművek figyelembevételével) a 2021-es 11 440,8 megawattról (MW) 2022 végére 12 475,3 MW-ra emelkedett  – írta a hivatal. Közölték: Magyarország nettó földgázimportja 2022-ben 1838 millió köbméterrel nőtt, ami lehetővé tette, hogy a magyar földgáztárolók a fűtési idény kezdetére 86,4 százalékos töltöttségi szintet érjenek el. A hazai földgázfelhasználás összességében a 2021-es 11,06 milliárd köbméteres fogyasztáshoz képest 14,9 százalékkal, 9,41 milliárd köbméterre csökkent.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.