Vilmos herceg is fellép a gyilkos kereskedelem ellen!

Az Orrszarvúk Világnapja alkalmaból a természetvédők globális mozgalmat indítanak!

Az illegális kereskedelem és az orvvadászat miatt az orrszarvúkat, tigriseket és egyéb veszélyeztetett állatokat már csak egy lépés választja el a kihalástól. A WWF és a TRAFFIC szeptemberben indítja útjára globális „Kill the trade!” mozgalmát, amelyben felszólítja a kormányokat, hogy harcoljanak az illegális kereskedelem ellen, és mindenkit arra buzdítanak, álljanak ki a veszélyeztetett fajok megmentéséért! Az egyre növekvő távol-keleti kereslet a kihalás szélére taszított számos ritka állat- és növényfajt, amelyek eltűnése a Föld biodiverzitásának pusztulását is jelenti. Az orvvadászat olyan méreteket ölt, amely ellen a vadőrök tehetetlenek, a kormányok hatékony intézkedései hiányában pedig az állatok reménye egyre fogy. A WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete, és az illegális kereskedelem visszaszorítására szakosodott Traffic hálózat globális mozgalmat indít szeptember 22-én, az Orrszarvúk Nemzetközi Napján.

A kínai és vietnámi kereslet az elefántcsont, orrszarvú tülök és a tigrisek legkülönbözőbb testrészei iránt napjainkban olyan méreteket ölt, hogy ha nem történik drasztikus változás, néhány éven belül már egyik faj egyedei sem élnek majd vadon. Száz évvel ezelőtt még 100 000 tigris rótta Ázsia füves pusztáit és erdeit, azonban mára mindössze 3200 példány maradt életben. Ilyen mértékű állománycsökkenésnél minden újabb elpusztult állat hatalmas veszteség. „Nincs több időnk, most kell cselekednünk, hiszen lehet, hogy egy év múlva már késő lesz. Eddig a kormányok könnyen a szőnyeg alá tudták söpörni a veszélyeztetett fajok védelmének kérdését, azonban erre többé nem lesz lehetőségünk. A „Kill The Trade!” mozgalom során a döntéshozók saját országuk választópolgáraitól fogják hallani, hogy az emberek többet várnak tőlük. Azért adták kezükbe a hatalmat, hogy pozitív változásokat idézzenek elő vele. Erre pedig most érkezett el az idő!” – mondta Lasse Gustavsson, a WWF Természetvédelmi Igazgatója. 2012-ben eddig összesen 339 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában azért, hogy kielégítsék a vietnámi felmerülő keresletet az állítólagos gyógyhatású készítmények iránt, amelyeket a rinocéroszok tülkéből készítenek. Az orrszarvúk illegális vadászata 3000 %-kal nőtt az elmúlt 5 évben. Az embereknek tisztában kell lenniük a probléma súlyosságával, ezért van szükség olyan kezdeményezésekre, mint az Orrszarvúk Nemzetközi Napja. Az idén másodszor megrendezett kezdeményezés célja felhívni a figyelmet az állatok elkeserítő helyzetére, és cselekvésre ösztönözni az embereket.

Az interneten keresztül több millió embert lehet mozgósítani egy-egy jó ügy érdekében, és a WWF épp ezt szeretné elérni a “Kill The Trade!” kezdeményezéssel. Ez az első alkalom, hogy a szervezet világméretű online kampányt hirdet azért, hogy megmutassa mennyi embernek fontos a Föld élővilágának megóvása. A mozgalom mellé állt Vilmos herceg is. “Az elefántok mellett, az orrszarvúkat érinti leginkább az orvvadászat. Ha nem teszünk valamit értük, elveszítjük őket, és ezt a veszteséget nem lehet majd pótolni. Hihetetlenül feldühít, amikor azt hallom, hogy emberi tudatlanság miatt kell meghalniuk ezeknek a csodálatos állatoknak. Remélem azáltal, hogy én is felhívom a probléma súlyosságára a figyelmet elindulhatnak azok a folyamatok, amelyek az orrszarvúk megmentéséhez vezetnek.” – mondta a brit trónörökös. A WWF több, mint 50 éve terepi projektekkel, és kormányokkal való egyeztetésekkel dolgozik azon, hogy csökkentse a tigriseket, orrszarvúkat és elefántokat fenyegető veszélyeket, de most elérkezetnek látják az időt arra, hogy a közösségi oldalak több millió felhasználójának segítségét kérjék, hogy együtt álljanak ki a veszélyeztetett fajokért.

„Törvények és rendeletek eddig is születtek, amelyek korlátokat szabnak az orvvadászatnak és az illegális kereskedelemnek, de az érintett országok kormányai nem tettek meg mindent azért, hogy tényleges eredményt érjenek el. A kampánnyal az a célunk, hogy egy globális mozgalmat indítsunk el, amelyet már nem hagyhatnak szó nélkül a döntéshozók. Arra buzdítunk mindenkit, csatlakozzanak hozzánk a Facebook.hu/WWF, vagy a panda.org/killthetrade oldalon. Hallassuk a hangunkat, és mentsük meg együtt a veszélyeztetett fajokat!” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország szóvivője.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.