Visszatérünk a faházakhoz?

Miután hosszú évtizedekig a hideg beton, fém és üveg voltak a világ nagy építészeinek legkedveltebb anyagai, mostanában egyre inkább a faépítészet felé fordulnak. Akár toronyházak is készülhetnek a természetes anyagból.

Mivel biológiailag lebomló alapanyagról van szó, divatos dolog fával dolgozni. De ha a fát teszik meg az épületszerkezet alapanyagává, nemcsak arról van szó, hogy statikailag kell másképp megtervezni (bele kell kalkulálni a fa tágulását, hajlását), hanem tűzrendészetileg is veszélyesebb konstrukciót húz fel az építtető.

Azóta újabb híres épületekkel gyarapodott a mezőny.

Forte, Melbourne

2012-ben készült el, teljes egészében fából készült. 9 emeletén erkélyes lakások helyezkednek el. A 31,6 méter magas komplexum egy ideig a világ legmagasabb faépülete volt. Az épület kivitelezése 11 millió ausztrál dollárba került. Az egy hálószobás lakás ára 400 ezer dollárnál kezdődik, 23 lakás fért el benne. (borítókép)

 

Treet, Bergen, Norvégia

A legmagasabb faépület címét elorozta a Fortétól a Treet, ez a folyóparton elhelyezkedő, 13 emeletes épület.

Wood Innovation and Design Center, Kanada

A kanadai Brit Columbián lévő 6 emeletes épületben a WIDC működik, melyben a faépítészet kutatásával és oktatásával foglalkoznak, s az épület a maga teljes valójában hirdeti a cégért: fából készült.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.