Vitorlával juthat el a Naprendszer eddig ismeretlen részeibe a Nasa

A napenergiát az űrben való meghajtás növelésére is lehet használni. A napenergia, melyet ezek a vitorlák gyűjtenek össze, hatékonyabbá teheti az űrutazást, ráadásul olcsóbb is lenne, mint a jelenlegi borsos ár.

A NASA nemrég jelentette be, hogy 2015-re Föld körüli pályára állítják az eddigi legnagyobb “űrvitorlát”. Az új generációs napenergiát gyűjtő vitorla hétszer nagyobb területet fog elfoglalni, mint bármi, ami eddig az űrben járt. A NASA teszteli már egy ideje ezt a technológiát, de a Japán IKAROS 2010-es üzembe helyezése előtt még sikeresen nem került Föld körüli pályára napenergiával működő űrhajó. A NASA Nano Sail-D nevű hasonló technológiájú hajója idén májusban tért vissza a Földre, mert nem nagyon tudták irányítani, viszont értékes adatokat gyűjtött amíg az űrben volt. Ezek a technológiák, mint a napenergiát gyűjtő vitorla talán használható majd az űrszemét összegyűjtésére, ugyanis jelenleg több, mint 6000 tonnányi szemét kering az űrben, mely 20.000 darabból tevődik össze.

a vitorla

 

nasa

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.