Víz nélkül maradhat a világ?

A föld alatti vízkészletek kimerülése fenyeget, mert gyorsabban használja fel azokat a világ mezőgazdasága, mintsem újra tudnának töltődni – állítják kanadai és holland kutatók a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.

A montreali McGill Egyetem és a hollandiai Utrechti Egyetem munkatársai a világ minden részéből származó vízfelhasználási adatokat hasonlították össze a föld alatti vízkészletek számítógépes modelljeivel, hogy megállapítsák a vízfelhasználás és a vízellátottság viszonyát. Számításaik alapján a föld alatti vízforrásokra támaszkodó földterület nagysága körülbelül 3,5-szer nagyobb, mint az ellátó terület maga. A kutatók úgy vélik, hogy mintegy 1,7 milliárd ember – főként Ázsiában – olyan területeken él, ahol a föld alatti víztárolók és a rájuk épülő ökoszisztéma fenyegetésnek van kitéve. Tom Gleeson kutatásvezető elmondta, hogy az eredmények kijózanítóak, azt mutatják, hogy az ember túlhasználja a vízkészleteket Ázsia és Észak-Amerika számos területén. A világ fagyatlan édesvizének 99 százaléka a föld alatt helyezkedik el, a kutató szerint a készlettel megfelelően gazdálkodva ez a hatalmas vízmennyiség elegendő lehet a világ növekvő népessége számára. A számítások azt mutatták, hogy a föld alatti víztározók 80 százalékát fenntartható módon kezelik világszerte, ám néhány kulcsfontosságú területen súlyosan túlhasználják a vízkészletet. Ezek közé a területek közé tartozik Mexikó, az Egyesült Államokban a kaliforniai Central Valley és a High Plains fennsík, Szaúd-Arábia, Irán, India északi része és Kína egyes északi területei.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.