Víz nélkül, napfénnyel dolgozik a jövő vécéje

Indiában debütál a szolárvécé, amely az ürüléket bioszénné alakítja. Vizöblítéssel fel sem szerelik.

A Colorado Boulder Egyetem kutatóinak szupervécéje a Bill és Melinda Gates alapítvány fejlesztői versenyére készült, amelynek célja a jövő toalettjének megalkotása. A legfontosabb elvárás az, hogy a vécéket szegény országokban is széles körben lehessen alkalmazni, megakadályozva azt, hogy a primitív árnyékszékekkel megfertőzzék az emberek az ivóvizeket.

Az amerikai csodavécé működésében az a forradalmi, hogy működtetéséhez nincs szükség sem vízre, sem áramra. A toalett napenergia felhasználásával képes a belsejében gyűjtött emberi mellékterméket magas hőmérsékleten sterilizálni, és végül bioszénné alakítani. A bioszén a talaj termőképességének növelésére használható, és képes szén-dioxidot kivonni a levegőből, de tüzelőanyagként is felhasználható.

A víz nélkül működő vécé nyolc darab parabola formájú tükörrel gyűjti be a napfényt, amelyet aztán egy bélyeg nagyságú területre fókuszál. A begyűjtött napfény az adatátvitelre használt típusokhoz hasonló optikai kábelek hálózatán keresztül jut el a fókuszpontba. A fertőtlenítőmodulba összesen 700 watt energiát képesek eljuttatni a napfényt gyűjtő tükrök, a rendszer 315 Celsius fokos hőmérsékletet elérve végzi az ürülék fertőtlenítését és átalakítását. Ennek során a folyékony anyagokat a vécé elforralja, a szilárd maradékokat pedig elszenesíti. A jelenlegi kiépítésében a szolárvécé négy-hat ember szükségét képes szolgálni napi szinten, a későbbiekben azonban több háztartással is elboldoguló változatát is megépítik.

A Microsoft egykori vezérének alapítványától összesen közel négyszázmillió forintnak megfelelő támogatást biztosított a szupervécé kifejlesztéséhez, miután Tesfayohanes Yakob, és Dana Haushulz, az egyetem két kutatója bejutott a nyertes csapatok közé, amelyek vécéit a jövő hétvégén fogják bemutatni Delhiben.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.