Zivatar, jég, eső, havazás: ez várható a folytatásban

Szinte az egész ország területére citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható nagy mennyiségű csapadék és a viharos szél miatt.

Este északon havazás is lehet, de a hó csak a magasabban fekvő területeken maradhat meg. A met.hu azt írja: szombat délelőtt és kora délután az Alföld délkeleti részén a déli, este egy markáns hidegfront hatására a Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet kísérik viharos (60-80 km/h) széllökések. Késő este a Bakonyban és a Balatonnál 90 km/h-t elérő széllökés is lehet. A déli óráktól főleg az ország déli, délnyugati felén alakulhat ki zivatar, amelyhez viharos széllökés (60-90 km/h), egy-egy helyen jégeső társulhat. A 24 órás csapadékösszeg főként az Északi-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon meghaladja a 20 mm-t. Késő este északnyugaton az eső várhatóan havas esőbe, havazásba megy át, de felszínen megmaradó hó csak a magasabban fekvő helyeken fordulhat elő.

Szombat estig
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főként az ország déli felén rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Sokfelé várható – átmeneti szünetekkel – eső, zápor, délen egy-egy zivatar, késő este északnyugaton néhol havas eső, hó is lehet. Hajnaltól megerősödik, néhol viharossá fokozódik a déli szél, majd este a szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton északon 10 és 15, délen még 16 és 19 fok között valószínű, késő délutántól északnyugaton már jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Vasárnaptól szerdáig
Az időszak első felében erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék; a Dunántúlon és északon havas eső, havazás, másutt inkább eső lesz a jellemző. Ezt követően szakadozik, csökken a felhőzet, északkeleten is fokozatosan megszűnik a csapadék, szerdán már ott is kisüt a nap. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 100 százalékán valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti, általában 0, +6 fokról az időszak végére 0, -6 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 2, 10, az időszak végén 4, 12, közte 1, 7 fok között változik.

Előbb meleg., azután hidegfront jön
Az északnyugat felől érkező hidegfront előtt, szombaton az ország nagy része fölé még enyhe levegő érkezik, ami a melegfrontokkal járó tünetek megjelenését eredményezheti. Fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség jelentkezhet. Az esti óráktól kell számítani az északnyugat felől érkező, erős hidegfront élettani hatásaira.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.