Zöld konyha, zöld bútorok

Növekszik az igény arra, hogy az ökológiai kritériumoknak megfelelő háznak, lakásnak a belső tere is összhangban legyen a külsővel. Sőt,hogy ez a belső tér nemcsak egészséges és fenntartható, hanem szép is legyen.

Apránként kiszorulnak belőle az ártalmas lakkok, ragasztók, amelyek mérgezik a levegőt és a szép formákra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. (Aiolus News) Az osztrák Team 7 híres egész Európában. Az idén másodszor nyerte el a Green Good Awardot, a legrégibb és legnevesebb díjat az ökológikus designért és a fenntartható tervezésért. Az idén a Vao konyhabútoraiért érte a kitüntetés. Ez a diófa és az üveg ötletes kombinációja. A fát fenntartható módon nevelik és a belőle készített bútort füvekkel kevert természetes olajjal kezelik, amelyből hiányoznak a toxikus anyagok és változatlanul megőrzi minőségét, lélegzik, felszívja a nedvességet, amelyet aztán fokozatosan bocsát ki, ezzel semlegesíti a port, a szagokat, antistatikus és antibakteriális hatást fejtve ki.

A Team 7 nyomdokaiban halad az olaszországi Biogriva, amely zöld bútorain kívül még abban is ökológikus, hogy energetikai szükségleteit saját, 40 kw-os napelemes létesítménye fedezi. A konyhába vitt nagy újdonságot a mexikói Hidalgo állam El Sauz nevű településére Gregor Shapers feltaláló, aki egy 10 négyzetméteres nap-parabolával generál annyi energiát, amely a sütésfőzéshez szükséges áramot szolgáltatja. A befogott napsugarak, szinte hihetetlen módon, képesek például a sütőt 1093 Celsius fokra felhevíteni. A prototípus már funkcionál és hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül. Egyéni konyhákba, pékeknek ideális eszköz, feltalálója szerint gőz fejlesztésére is felhasználható. A Trinysol-nak elnevezett rendszer nem bocsát ki káros gázokat és Shapers úgy véli, hogy alkalmazása komoly szociális, gazdasági és ökológiai lépést jelent előre Mexikó vidéki zónáiban és munkahelyeket is teremthet.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.