Kína nem hagyja, hogy egy főre jutó széndioxid kibocsátása elérje az Egyesült Államokban uralkodó szinteket, nyilatkozott az ország éghajlatpolitikával megbízott minisztere.

„Zöldebbé” szeretne válni Kína

Kína nem hagyja, hogy egy főre jutó széndioxid kibocsátása elérje az Egyesült Államokban uralkodó szinteket, nyilatkozott az ország éghajlatpolitikával megbízott minisztere.

Hszie Csen-hua, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság alelnöke szerint “világméretű katasztrófához” vezetne, ha ilyen magasságokba emelkedne a káros anyag kibocsátás írja az sg.hu. A legfrissebb tanulmányok szerint Kína 2017-ben érné be az Egyesült Államokat. Az elmúlt évek gyors iparosodásának köszönhetően, aminek elsődleges erőforrása a széntüzelés, Kína kibocsátása meredek emelkedésnek indult. Nemzeti kibocsátás tekintetében már így is az USA előtt járnak, azonban jóval magasabb népessége miatt Kína az egy főre jutó kibocsátásban jóval alacsonyabb mutatókkal rendelkezik, ám ezek is elég gyorsan emelkednek.

 
Az Európai Bizottság Egyesült Kutatási Központja (JRC) által a múlt hónapban közzé tett elemzés szerint Kína éves széndioxid kibocsátása 6,8 tonna/fő, míg az USA 16,9 tonna/fő kibocsátásnál tart. Utóbbi több szakértő szerint is nagyon optimista becslés, számos tanulmány ugyanis 20 tonna/fő magasságába helyezi az USA-t, ugyanakkor 1990 óta a kínai mutatók megháromszorozódtak és hat éven belül elérhetik az amerikai szintet, figyelmeztet a JRC. Hszie, aki az Egyesült Királyságban egy együttműködési megállapodást írt alá Chris Huhne-el, a brit energia- és éghajlati ügyekért felelős államtitkárral, kijelentette, hogy Kína nem fogja az Egyesült Államok példáját követni, és gátat szab az egy főre eső széndioxid kibocsátás emelkedésének. “Erőfeszítéseket teszünk az üvegházgáz kibocsátás kordában tartása érdekében és szénintenzitásunkat is csökkentjük” – nyilatkozott Hszie a BBC-nek. “Szeretnénk a lehető leghamarabb elérni a csúcsot”.

 
A jelenlegi kínai ötéves terv 40 százalékos gazdasági növekedést vetít előre a 2010-2015 közötti időszakra, ugyanakkor 17 százalékos szénintenzitás, vagyis GDP arányos széndioxid kibocsátás csökkenést is prognosztizál. Hosszabb távon, 2005 és 2020 között 40-45 százalékkal növelnék energiahatékonyságukat. Ha Kína a fenti irányvonalaknak megfelelően fejlődik, akkor is számos EU nemzetet meg fog előzni az egy főre jutó széndioxid kibocsátásban, a JRC elemzés szerint az elektromos áramot 80 százalékban atomreaktorokból nyerő Franciaországot és Spanyolországot már most kénytelenek maguk mögött tudni, így hamarosan elérkezhetnek arra a pontra, amikor nemzetközi nyomás hatására lesznek kénytelenek csökkenteni a kibocsátást. Egy hétvégén megjelent tanulmány szerint ha a globális kibocsátás 2020-ig nem tetőzik és nem kezd csökkenő tendenciát mutatni, akkor nagyon nehéz lesz féken tartani a globális felmelegedést.

 
A két évvel ezelőtti koppenhágai klíma-csúcs óta a politika jelentős változáson ment keresztül, a tárgyalóképes koalíciók kezdenek hatást gyakorolni az egyezmények alól eddig magukat kivonó nemzeteket, melyekkel egyre több közös érdekeltséget építenek ki. Ez az egyik oka annak, hogy Kína és az európai országok együtt kutatják többek közt az új, alternatív üzemanyagokat. A két fél azt reméli, hogy a nyugat mérnöki szakértelme és a kínai gyártástechnológia együtt olcsó „zöld” termékeket eredményez.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.