Zöldenergiára áll át az ország?

Erdei biomassza, cukornád, nap-, szél-és vízi energia: Kuba új energetikai programjában növekvő szerepet szán a zöldenergiának.

A havannai kormány célkitűzése, hogy a következő 8 évben 12 %-kal növelje saját megújuló energia-termelését, hogy biztosítsa a lakosságnak az energetikai biztonságot. Hivatalos adatok szerint a saját termelésű zöldenergiák aránya jelenleg csupán 3,8 %. (Aiolus News) E célok elérésében különösen fontos szerepe lesz a cukoriparnak, és már 2013-ra 10%-kal növelni kívánják általa a biomassza-termelést. Emellett 2014-re egy 50 MW-os szélerőmű parkot építenek fel a sziget keleti részén, és 2020-ig további 8 szélpark létrehozását tervezik 280 MW-os összteljesítménnyel. Erősítik a vízi energiát is: már készen áll egy 100 MW-os erőmű terve. Kuba jelenlegi villamos energia-szükségletének 96%-át fosszilis tüzelő anyagokból nyeri, és részt vesz a Mexikói-öbölbeli olajkutatásokban is.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.