117 pár sportcipővel kevesebb terheli a környezetet

Egy elhasznált sportcipővel két dolog történhet: először a kukába kerül és a következő néhány száz évben egy hulladéklerakó szeméthegyeit növeli, vagy az alkotóelemek feldolgozása után, új termékek alapanyagaként visszakerül a gazdasági körforgásba.

Erre kívánta felhívni a figyelmet a budapesti Dextro Energy Triatlon Világbajnokság Zöld Triatlon® programjának „Szedd a lábad, hozd a cipőd!” akciója.
A Zöld Triatlon® program hivatalos zöld partnere, az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. és együttműködő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezésére megvalósuló program célja, hogy a régi, használaton kívüli sportcipők ne a szemétlerakókra kerüljenek, hanem a cipők anyagában történő újrahasznosítása révén új termékek alapanyagául szolgáljanak. Ennek érdekében a világbajnokság versenynapjain a lakosság és a versenyzők a Kopaszi gáti, és a Roosvelt téri versenyközpontban kihelyezett gyűjtőpontokon adhatták le régi sportcipőiket. A begyűjtött cipők hasznosíttatásáról az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. gondoskodott, a még viselésre alkalmas darabokat pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat eljuttatta a rászorulóknak.

A kezdeményezés arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a magyar sportéletben jelenleg megoldatlan a sporteszközök újrahasznosítása, és hogy egyre hamarabb válunk meg szabadidős tevékenységekhez használt eszközeinktől. A környezet megóvása, a fenntartható viselkedésformák elterjesztése, a hosszútávú szemléletformáláshoz való hozzájárulás egyaránt célja volt a kezdeményezésnek. Az üzenet közvetítésében a program segítségére volt a Zöld Triatlon® csapatváltó versenyének két ismert személyisége is, Katus Attila aerobic világbajnok, és Alföldi Zoltán műsorvezető is. Az akció során 117 pár cipő gyűlt össze. Ebből 32 pár viselésre alkalmas, a maradék 85 kerül újrahasznosításra.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.