20 ezer facsemetét ültetnek el Garaboncon

Novemberben telepítik az első MOME-erdőt Garaboncon: 20 ezer facsemetét ültetnek el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem karbonsemlegességet célzó programjának keretében. Az akcióhoz kapcsolódva Anne Therese Gennari, a “klímaoptimizmus” képviselője november 15-én előadást tart Budapesten.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2022-ben célul tűzte ki, hogy a MOME 2030-ra Magyarország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon – áll a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, az egyetem saját erdőtelepítő akciót indított, ős kezdeményezéséhez nemzetközi partnerre is talált Anne Therese Gennari, az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális szóvivője személyében. A 2022-ben MOME Zero néven indult projekt részeként az intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve félszáz hektáron telepít új erdőket, amelyek a jövőben lehetővé teszik a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítését és karbonkibocsátásának csökkentését. Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói erdészmérnökökkel és természetvédelmi szakemberekkel együttműködve ültetik el az első MOME erdőt Garaboncon: összesen 20 ezer facsemetét.

Az erdőtelepítés egyik célja, hogy bővítse a résztvevő 170 BA hallgató fenntarthatósághoz fűződő ismereteit, fejlessze ökológiai intelligenciájukat. Az összesen 25 hektáron zajló projekt közösségformáló szerepet is betölt, és élő ökológiai labort biztosít az egyetemi kutatások számára. A magát “klímaoptimistaként” aposztrofáló nemzetközi szakember, Anne Therese Gennari személyesen is ott lesz a helyszínen és előadást tart. Az általa képviselt klímaoptimizmus szemléletében meghatározó elem, hogy a klímaváltozás kihívásait nem reménytelennek, hanem leküzdhetőnek tekintik. A klímaoptimisták szerint összefogással és cselekvéssel az emberiség képes megoldani a globális felmelegedés problémáját. A klímaoptimizmus nem tagadja a klímaváltozás súlyosságát és veszélyeit, de nem is adja fel a reményt és a felelősséget. Eszköztárának alapeleme az inspiráció és a motiváció a zöld technológiák alkalmazására és a fenntartható életmód elsajátítására. Anne Therese Gennari norvég születésű TEDx-előadó, pedagógus, író és vállalkozó, a The Climate Optimist Handbook (A klímaoptimista kézikönyv) szerzője élharcosa ennek a pozitív szemléletű, éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. A szakértő számos globális vállalattal együttműködött, motivációs workshopok házigazdájaként és előadóként azon dolgozik, hogy a klímaváltozás narratívájának árnyalásával hozzá hasonlóan mások se csupán félelemből cselekedjenek.

A november 16-tól 18-ig Garaboncon zajló programsorozatban a szakmai diskurzusok kiemelt szerephez jutnak. Előadóként szerepel többek között Klein Ákos biológus, Mihók Barbara pszichológus, Veress Tamás ökológiai közgazdász, Aszalós Réka erdőökológus, Veress Luca urbanista és Szalontai Ábel fotóművész, egyetemi tanár, a MOME MAG projekt vezetője. A MOME diákjai mellett minden érdeklődőnek lehetősége nyílik közelebb kerülni a klímaoptimizmus szemléletéhez: az erdőtelepítésre szentelt 3 napot megelőzően, november 15-én 16 órakor Anne Therese Gennari a MOME campusán is előad. Az előadásra regisztrálni a Facebook-eseményben található linken lehet. A MOME Zero projekt magába foglalja a jövőbeni fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési programok elindítását és az azokhoz kapcsolódó pályázati tevékenységet is. A zöld átállás az intézmény működésének minden területét érinti, a hatékonyabb energiafogyasztástól a papírmentes adminisztráció bevezetéséig. Az egyetem iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat és továbbképzéseket szervező oktatási alegysége, a MOME Open – a GB Academy-vel karöltve – tavaly elindította Fenntartható design és kommunikáció képzését.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.