2015-re 90 százalékos szennyvízcsatorna-ellátottság Magyarországon

Az országos szennyvízprogram szerint 2015-ig a csatornaellátottság országos szinten a jelenlegi 71,3 százalékról 90 százalékra növekszik – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára pénteken, Békéscsabán.

Kling István a Békéscsaba város csatornahálózatának bővítésére vonatkozó kivitelezői szerződéskötés alkalmából elmondta: az elmúlt nyolc évben mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra, és az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2013-ig 380 milliárd forint áll rendelkezésre a szennyvízprojektek támogatására.

Az uniós pályázatok kapcsán kiemelte: Magyarország a tagállamok között az első helyen áll a már elfogadott nagyprojektek tekintetében. A brüsszeli bizottság eddig 17 nagyprojektet hagyott jóvá, s ebből tíz környezetvédelmi beruházás. Már zöld utat kapott Békéscsaba mellett Makó és térsége, Székesfehérvár, valamint Nyíregyháza szennyvízberuházásának támogatása.
A békéscsabai beruházásról szólva Vantara Gyula polgármester (Fidesz) azt közölte, hogy a város 66 ezres lakosságának jelenleg csupán 61 százaléka rendelkezik csatornarákötéssel. A fejlesztések eredményeként további 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése oldódik meg, s ezzel növekszik az ingatlanok komfortfokozata, és jelentősen csökken a talajvíz szennyezettsége is.

A teljes beruházás nettó 17,75 milliárd forintba fog kerülni, amelyből mintegy 15 milliárd forint az uniós, illetve a magyar költségvetési támogatás. A fennmaradó részből 1,3 milliárd forintot a lakosság biztosít egy víziközmű társulás segítségével, míg az önkormányzat 1,45 milliárd forint önrészt vállalt magára.
A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzésen nyertes SADE Magyarország Mélyépítő Kft. várhatóan a tavasz folyamán megkezdi, és ennek során a bekötésekkel és nyomóvezetékkel együtt 250 kilométer vezetéket építenek ki, és összesen 65 átemelőt létesítenek, illetve újítanak fel.
A békéscsabai beruházás érinti a már elavult szennyvíztisztító-telep korszerűsítését is. Az MTI érdeklődésére a polgármester elmondta, hogy a kivitelezési tendert már kiírta a város, és várják a pályázatok beérkezését. A csatornahálózat- bővítés és a telep korszerűsítése várhatóan 2013 első felére készül el.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.