Energiahatékonysági kampány indul önkormányzatoknak

Magyarországon is elindult az önkormányzati épületek energiahatékonyságát propagáló Display program – közölte az MTI-vel az Energia Klub.

Az európai Display kampány 2004-ben indult azzal a céllal, hogy a programhoz csatlakozó önkormányzatok épületeiben lecsökkenjen az energiafelhasználás és a vízfogyasztás, így a kibocsátott káros anyag szintje. Az Energia Klub közleménye szerint a Display segítségével évente több millió forint megtakarítás érhető el, az alacsony hatékonyságú önkormányzati épületek kiszűrésével.

A Display egy online számítási módszer, amely egy plakát segítségével mutatja be az önkormányzat adott épületének víz-, és energiafogyasztását, illetve szén – dioxid kibocsátását- írja a közlemény. A Display weblapján tanácsadó és energiahatékonyságra ösztönöző kommunikációs segédanyagok is elérhetőek.
A Display az épülettípus alapján egy A-tól G-ig tartó skálán minősíti az épületet, a háztartási berendezések energiacímkéihez hasonló módon.
Az európai Display program keretében Magyarországon először Nyíregyháza helyezte el a Display plakátjait 28 intézményében. Európában pedig több, mint 300 önkormányzat 10.000 középületében működik Display módszer.
A Display kampány hazai koordinációját az Energia Klub és a VÁTI Nonprofit Kft. Információszolgáltatási Igazgatóság vállalta fel- olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.