2015-re kihaló félben lesznek az orrszarvúak?

Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben fokozottabban ügyelnek az orvvadászok megfékezésére, mégis rekordmennyiségű orrszarvút vadásztak le illegálisan. Idei statisztikák szerint ez a tendencia sajnos nem is látszik csökkenni, írja a treehugger.com.

Karen Trendler, egy ismert aktivista nemrég nyilvánosságra hozott egy olyan felmérést, mely szerint 2015-re az orrszarvú súlyosan veszélyeztetett faj lesz Afrikában. Az állatorvos már 20 éve foglalkozik orrszarvúakkal, és szerinte az orvvadászat terjedése megfékezhetetlen. „Az ember nem szeret riadalmat kelteni, és nem is akarjuk elhinni, hogy bekövetkezhet” – magyarázta – „de ha az orrvadászat a jelenlegi mértékben folytatódik, előbb-utóbb megtapasztalhatjuk az orrszarvúak kihalását. Vannak olyan előrejelzések is, melyek szerint 2015-ben már egyáltalán nem is lesz élő orrszarvú.” Hogy miért is ennyire üldözöttek ezek az állatok, elég arra gondolnunk, hogy az orrszarvú szarv mennyire keresett árucikké vált Ázsiában. A kereskedők ezért igyekeznek minél többet felhalmozni belőle, amely tevékenységgel egyre inkább a kihalás szélére terelik az állatokat. Trendler hozzátette azt is, hogy a kormányzatokban nagymértékű korrupció uralkodik, ráadásul ez megfigyelhető azon szervezeteknél is, melyeknek éppen a védett fajok óvása lenne a feladatuk. Trendler jelenleg egy orrszarvú rezervátum kiépítésén dolgozik, mely az orvvadászat által megsérült vagy elárvult példányok gondozásában nyújtana segítséget.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.