2050-re eltűnik Kuba egy része

2700 négyzetkilométernyi területet és több ezer lakást veszíthet a tengerszint emelkedése miatt a 21. század közepére, annak ellenére, hogy a hatóságoknak már van klímavédelmi programjuk.

“Ha a tengerek szintjének emelkedése a jelenlegi ütemben folytatódik, 2050-re 2700 négyzetkilométert és mintegy 9000 lakást veszítünk el” – mondta Tomás Escobar, a nemzeti környezetvédelmi hivatal igazgatója. Az illetékest a Prensa Latina kubai hivatalos hírügynökség idézte.

“A vízszint emelkedése az ökoszisztéma egészére kihat, a termőtalajok termékenységétől a part menti épületekig, de csökkenti az erdőségek és a megművelt területek nagyságát is” – mondta Tomás Escobar a hírügynökség szervezte vitán. Az igazgató kiemelte, hogy a kormány védekezési programot indított a jelenség következményeinek enyhítésére.

A karib-tengeri szigetország jelenleg 109 884 négyzetkilométeren terül el. 5746 kilométer hosszú, változatos természeti adottságú partvidékkel rendelkezik, az alacsony homokpartoktól a mocsaras övezeteken és a mélytengeri kikötők kialakítására alkalmas széles öblökön át a sziklás tengeri teraszokig. Kuba elsődlegességi sorrendet állított fel a kényes kérdések megoldására, amelyeket az ország tudósai által elvégzett tanulmányokban feltárt kockázatok alapján jelöltek ki – mondta Escobar. Az elsődleges feladatok között szerepel a part menti ökoszisztémák megóvása és rehabilitálása.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.