25 ezer kisdiák vetheti bele magát a kertészkedésbe

Idén négyszáz általános iskola csaknem 25 ezer diákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Vesd Bele Magad! Programnak köszönhetően. A Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 8 millió forinttal, az utánkövetéshez kapcsolódó kiadványok, rendezvények támogatásával segíti a kezdeményezést – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Kesjár Kamilla, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) társelnöke, a program szervezője elmondta, a tavalyihoz képest 17%-kal nőtt a jelentkezők száma. 2013-ban 150 városi és 244 falusi iskola jelentkezett a programba, és intézményenként átlagosan 63 csomagot osztanak ki a szervezők. Idén a csomagokba a zöldborsó, a retek, a sárgarépa és a hagyma mellé kapor és csemegekukorica is kerül, továbbá az iskolák csapadékmérőt és termesztési naplót is kapnak. A szervezők arra biztatják a gyerekeket, hogy mérjék, mekkora termésük lett, erről az akció weboldalán statisztikákat tesznek majd közzé, így a diákok összehasonlíthatják az eredményeket, és a mezőgazdaság több oldalát is megismerhetik. Kiemelte: a Vesd Bele Magad! önkéntes alapú, a program koordinációját segítő 394 pedagógus külön juttatások nélkül vállalta a részvétellel járó feladatokat. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke elmondta, a gyerekek március 12-ig fogják megkapni a csomagokat, az első adagot március 1-jén egy karcagi általános iskola diákjai vehetik át Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől.

Hozzátette: a program honlapját, a www.vesdbelemagad.hu-t áprilistól életmódportállá bővítik, amelyre a mezőgazdaságról és az egészséges életmódról szóló információkat töltenek majd fel, ezzel tartva fenn egész évben az érdeklődést a kezdeményezés iránt. A sajtótájékoztatón a Vesd Bele Magad! támogatói, az OTP Bank, a Nitrogénművek Zrt. és az AGRO.bio Kft. képviselői egyaránt hangsúlyozták, hogy a program szemléletformáló és közösség összetartó erejét tartják az akció legnagyobb értékének, amelybe érdemes befektetni. A 2011-ben elindított Vesd Bele Magad! Program célja, hogy minél több gyermek ismerje meg játékos formában a növénytermesztést, szeresse meg a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, és tanulja meg értékelni a helyben előállított termékeket. Az akcióba bekapcsolódó iskolák vetőmagcsomagot kapnak, a magokat a kis kertészek a saját otthoni, vagy az iskola által biztosított közös kertben ültethetik el.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.