Nemzetközi környezetvédelmi mozgalom indul Magyarországról

Magyarországról indul világhódító útjára egy új környezetvédelmi mozgalom. A kezdeményezés célja kettős, hiszen a környezettudatos életmód és működés nem csupán a környezeti értékek megóvásához járul hozzá, de anyagilag is megtérül, akár magánszemélyekről akár vállalkozásokról legyen szó.

A ZeroCO2 mozgalom megmutatja, hogyan lehet egyéni szinten, apró lépésekkel hozzájárulni környezetünk védelméhez úgy, hogy közben kiadásaink is csökkenjenek és sok egyéb szempontból is javuljon életminőségünk. A mozgalom egyik fő kulcsfogalma a karbonlábnyom.

Mi is az a karbonlábnyom?
A karbonlábnyom a különböző emberi tevékenységek (hétköznapi, üzleti, egyéni vagy csoportos) környezetre gyakorolt hatását jelenti, vagyis azt, hogy mi emberek milyen mértékben hatunk bolygónk állapotára. Karbonlábnyom alatt magánszemélyeknél a mindennapi életvitelük, üzleti vállalkozások esetében pedig a működésük során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét értjük, de karbonlábnyomról akár termékek, vagy éppen rendezvények esetén is beszélhetünk. Üvegházgáz-kibocsátása és ezzel együtt karbonlábnyoma mindenkinek van! Ez néha jól látható (füstöl a kéményünk, füstöl az autónk vagy a busz, amire felszállunk reggel, pöfékel a szálloda kéménye, ahol nyaralunk és sajnos a hulladék sem hiányzik egyikünk életéből sem), viszont néha „láthatatlan” (pl. a mobiltelefonok, a számítógépek, a futógép az edzőteremben vagy a kenyérpirító működéséhez szükséges energiafelhasználás mégis hozzátesz a személyes karbonlábnyomunkhoz).

A ZeroCO2 mozgalom valódi ereje abban rejlik, hogy a környezetvédelmi felhíváson túl konkrét megoldási alternatívákat is kínál. Magánszemélyek számára olyan, a mindennapi életvitelükbe beépíthető tanácsokat tesz elérhetővé, melyek segítségével bárki megtapasztalhatja, hogy a környezettudatos életmód nem jár lemondásokkal. Épp ellenkezőleg: ez egy lehetőség arra, hogy teljes értékű életet éljünk, kevesebb kiadással, egészségesebben, nem utolsó sorban megóvva a környezetet. A ZeroCO2 mozgalom weboldalán (www.zeroco2.cc) kiszámolhatjuk saját karbonlábnyomunk méretét, és olyan konkrét tippeket és tanácsokat is kaphatunk, melyekkel csökkentjük azt, és még pénzt is spórolhatunk vele. (Ez utóbbi logikus, hiszen ha csökken az energiafelhasználásunk kevesebb lesz a villany/gázszámla is.)

„A fosszilis energiahordozók és az olyan üvegházgázok, mint a szén-dioxid (azaz CO2) klímaváltozást okozó hatását tekinthetjük a valaha előfordult legnagyobb piaci hibának. Gondoljunk csak bele, hogy miközben a gyárak minden erejükkel azon vannak, hogy fogyasztóik igényeit a legjobban kielégítsék, a termelés és a gyártás során töménytelen mennyiségű káros anyagot juttatnak a légkörbe, amivel rohamosan pusztítják saját és fogyasztóik életterét is. Ha hatékonyan nem avatkozunk be ebbe az eltorzult piaci struktúrába, nem korrigáljuk a korrigálható elemeit, akkor ezek a folyamatok az erőforrásainkat, társadalmi és ökológiai rendszereinket olyan mértékben károsíthatják, hogy ennek helyreállítási költsége a globális GDP 20 százalékát is felemésztheti.” – mondta dr. Fogarassy Csaba, a gödöllői Szent István Egyetem karbonprofesszora. „A világ egyik „leggazdagabb” országában, annak egyik legfejlettebb városában, Tokióban az emberek nem közlekedhetnek az utcákon légzésvédő maszk nélkül, sőt ma már egy tokiói azt sem hiszi el, hogy a világ más részén nem ez a természetes dolog. A társadalom válasza a fenti kihívásra többféle lehet: oktatnunk kell a környezetszennyezés következményeit, klímatudatosan kell élnünk, növelnünk kell az energiahatékonyságot, mérni és ellentételezni a hatásokat. A ZeroCO2 mozgalom e törekvés zászlóshajója lehet. ” – folytatta a karbonprofesszor.

A mozgalom weboldalán elérhető ZeroCO2 cégkereső hatékony segítséget nyújt ahhoz, hogy fogyasztói szokásainkat is a környezettudatosság vezérelje. A cégkereső adatbázisában csak olyan cégek szerepelnek, melyek a fenntartható fejlődést szem előtt tartva felmérték és ellentételezték saját károsanyag-kibocsátásukat. A kereső használatával bárki egyszerűen és gyorsan (akár egy tetszőleges keresőszó segítségével is) megtalálhatja a hozzá legközelebb eső környezettudatos cégeket. A ZeroCO2 cégkereső funkció – mint kezdeményezés – azért úttörő jelentőségű, mert ezen keresztül egyértelműen kimutathatóvá válik a fogyasztók környezettudatosság iránti igénye, ami a vállalatok számára erős ösztönző erő lehet a fenntartható működésre való átállásban.

Hogyan ellentételezhetjük károsanyag-kibocsátásunkat?
Magánszemélyek és vállalkozások egyaránt ellentételezhetik a saját károsanyag-kibocsátásukat azzal, ha ún. „zöld” vagy megújuló energiás projekteket (szél-, víz- és naperőművek, fűtőanyagcsere-, depóniagáz- és erdősítési projektek, stb.) támogatnak, kibocsátásuk mennyiségével arányos mértékben. A megújuló energiás projektek úgy termelnek energiát, hogy az nem jár károsanyag-kibocsátással. Ahány tonna káros anyagtól óvja meg egy zöld projekt a környezetet, annyi darab – nemzetközi minősítő szervek által hitelesített – karbon kredit kerülhet a birtokába, melyet szabadon értékesíthet, például azoknak a magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, akik ezeket megvásárolva pontosan a saját kibocsátásukkal arányos mértékben támogathatják a megújuló energiás projektek létjogosultságát. A ZeroCO2 mozgalomról bővebben a www.zeroco2.cc oldalon tájékozódhat.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.