300 fajta kitömött madár Szegeden

A szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi és néprajzi gyűjteményének korábban a látogatók előtt rejtve maradt értékeit ismerhetik meg az érdeklődők a közgyűjtemény új látványtárában, melyet a Kultúrpalota földszintjén alakítottak ki uniós támogatással.

A múzeum félmillió darabos természettudományos gyűjteményéből az állandó kiállításon csupán ötszáz tárgy látható. E kiállítás tematikus kiegészítése az új látványtár, amely az elmúlt 120 évben összegyűjtött madár- és emlőspreparátumokból mutat be válogatást – közölte Gaskó Béla igazgatóhelyettes a tegnapi átadón. A tárolókban összesen 323 faj egyedeit ismerhetik meg az érdeklődők. Ebből 245 őshonos, 35 idegen madárfaj, 27 hazai, 16 pedig távolabb élő emlős. A legrégebbi madarat, egy batlát (Plegadis falcinellus) 1890-ben gyűjtötték a szegedi Fehér-tónál, de több olyan preparátum is van, amely az elmúlt években készült. A hétköznapokon, csoportok számára látogatható látványtár fontos szerepet tölthet majd be a természettudományos oktatásban, segítségével javítható a diákok más módszerekkel csak nehezen fejleszthető fajismerete – közölte a szakember. A látványtár másik része a múzeum százéves, Tömörkény István által létrehozott néprajzi gyűjteményének korábban rejtve maradt kincseit mutatja be. A korszerű tárolókban elhelyezett mintegy kétezer tárgy elsősorban a szegedi nagytáj paraszti kultúráját ismerteti meg az érdeklődőkkel. A kiállított tárgyak között éppúgy találni festett bútorokat, mint mívesen faragott tajtékpipákat, száz évesnél is régebbi mézeskalács ütőfát és tucatnyi szegedi papucsot. A több mint 200 négyzetméteres kiállítótérben külön teret kapnak a Bálint Sándor hagyatékából származó szakrális tárgyak is.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.