35 ezer háztartás komposztálhat

Több mint hárommilliárd forint értékű fejlesztést valósít meg október végéig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás – közölte Seszták Oszkár társulati elnök, a megyei önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke az európai uniós támogatású projekt szerdai bemutató konferenciáján Nyíregyházán.

Az önkormányzati tisztségviselő elmondta, hogy a 3,2 milliárd forint összegű beruházás során mechanikai-biológiai kezelőmű épül a nyíregyházi, a kisvárdai és a nagyecsedi regionális hulladéklerakó telepen. Emellett a szelektív hulladékgyűjtéshez 100 ezer, míg a házi komposztáláshoz 35 ezer darab gyűjtőedényt vásárolnak és helyeznek ki a térség 241 településének házaihoz, valamint a hulladékszállításhoz gépkocsikat vásárolnak. Éberhardt Gábor, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a 3,2 milliárdos projekt az Európai Unió 95 százalék arányú támogatásával valósul meg.

Az 5 százalékos saját forrást, közel 250 millió forintot a társulat alapítói, 241 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és szabolcsi települési önkormányzatok biztosították. A szomszédos megye zempléni részéről 11 település szállítja a háztartási hulladékot a kisvárdai lerakóba. Az igazgató projektről szólva kiemelte: a nyíregyházi, a kisvárdai és a nagyecsedi telepen épülő mechanikai-biológiai kezelőművekben az oda szállított, szelektíven gyűjtött szerves hulladékot darálják majd és komposztot készítenek belőle. A hasznosítással csökkentik a lerakott hulladékok mennyiségét is, ami a telepek befogadó kapacitásának kihasználtsága szempontjából fontos.

A szelektív hulladékgyűjtéshez még a nyáron kihelyezik a 100 ezer edényt a településekre, illetve az ottani úgynevezett gyűjtőszigetekre. A házi komposztáláshoz ugyancsak megkapják az eszközöket a települések lakói. Éberhardt Gábor megjegyezte, hogy a mostani, 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a térség szilárdhulladék-gazdálkodási programjának a második üteme. Az I. üzemben, szintén az Európai Unió támogatásával, 9,2 milliárd forintos költségből 2011. végéig hozták létre a nyíregyházi, a kisvárdai és a nagyecsedi regionális lerakó-telepet, illetve Nyíregyházán hulladékválogató csarnok is épült.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.