Pénteken és szombaton napos idő és csaknem 40 fokos meleg várható. Vasárnap viszont már többfelé lehet számítani viharos szélre, heves zivatarra, a hőmérséklet maximuma ekkor már néhol csak 23 fok körül alakulhat.

40 fokos kánikula várható

Pénteken és szombaton napos idő és csaknem 40 fokos meleg várható. Vasárnap viszont már többfelé lehet számítani viharos szélre, heves zivatarra, a hőmérséklet maximuma ekkor már néhol csak 23 fok körül alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt péntekre is hat megyére – Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A meteorológia szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken derült, napos idő várható, csapadékra nem kell számítani. Napközben megélénkül, többfelé megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között valószínű. Szombaton is túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik, majd a Dunántúlon északnyugatira fordul. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 19-24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul.

Vasárnap eleinte általában napos idő lesz, de a nap folyamán északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödhet, helyenként viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18 és 23 fok között alakulhat, a maximum-hőmérséklet pedig országszerte 23 és 36 fok között várható. Miután a hőség várhatóan szombaton tetőzik, az országos tiszti főorvos az eredetileg péntek éjfélig kiadott hőségriasztását vasárnap éjfélig meghosszabbította.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.