A Virtu névre hallgató hibrid napelem-panel több energiát termel, mint egy átlagos napelem, miközben még víz melegítésére is képes.

Több funkciós napelem

A Virtu névre hallgató hibrid napelem-panel több energiát termel, mint egy átlagos napelem, miközben még víz melegítésére is képes.

A sokoldalú napelem a brit Naked Energy nevéhez fűződik, és a módszert Richard Boyle, a cég vezető mérnöke fejlesztette ki. Boyle kombinálta a PV cellás napelemek és a napkollektorok technológiáját, és ezzel megoldást talált arra a fő problémára, amely a mai fotovoltatikus napelemekkel kapcsolatban fennáll. Ugyanis, minél jobban felmelegszenek a napelemek, annál jobban csökken a hatásfokuk: minden 1°C-os hőmérséklet emelkedéssel a hatékonyság 0,5%-ot romlik. A legjobb napelemek is csak maximálisan 18%-os hatékonysággal képesek működni, amely lecsökken 4%-ra, hogyha a napelem felülete 65°C-ra forrósodik (ez a hőmérséklet átlagosnak mondható a napelem-panelek terén). A Virtu napelem-panelekben viszont átvezetik ezt a keletkező hőt egy szabadalmaztatott termoszifon rendszer segítségével, és így a napelemben keletkezett felesleges hőt víz melegítésére tudják felhasználni. Ezáltal a napelem egy egységes hőmérsékleten marad, és így hatékonyabban tud elektromos energiát előállítani, mint az átlagos napelemek. Dr. Peter Childs, a London Imperial College hővezetési szakembere szerint a Naked Energy új hőelvezetési módszerének köszönhetően a kombinált rendszer a többi napelemhez képest mintegy 40-45%-kal több elektromos energiát képes termelni.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.