400 embert küld el a napelem gyár

Négyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárából, a leépítést a munkásoknak már bejelentették – közölte az üzem több, névtelenséget kérő dolgozója.

A gyár személyzeti osztályán a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, és közölték, hogy egy-két napon belül sajtóközleményt adnak ki. Az üzemben jelenleg majdnem 1100-an dolgoznak. Az MTI információi szerint a létszámcsökkentésről egyeztetés kezdődött az üzemi tanáccsal; az elbocsátások augusztus végén kezdődhetnek meg. A leépítés a gyár Solar II-es egységét érinti, ahol a főként Németországba exportált napelemeket gyártják. A napelemmel termelt áram átvételi árának csökkenése magával hozta a kereslet szűkülését, és emiatt csökkentik a termelést.

A Sanyo első magyarországi gyárát 1999-ben kezdték építeni a Dorogi Ipari Parkban, a termelés az első gyáregységben 2000-ben indult el. Az újratölthető tartós elemeket gyártó üzemet 2002 márciusában adták át, az akkori avatáson azt mondták, hogy 2004-ig összesen százmillió eurót költenek a dorogi üzemre. A cég 2005 nyarára fényelektromos modulokat, napelemeket és kereskedelmi légkondicionáló berendezéseket gyártó üzemegységet épített fel 4,5 milliárd forintos beruházással a városban. Egy évvel később viszont azt jelentették be, hogy a lítium-ion akkumulátorok gyártását Kínába telepítik, emiatt akkor csaknem kétszáz ember állása került veszélybe. Az üzemet később napelemek összeszerelésére állították át, és legutóbb 2011 márciusában bővítették a Solar III-as gyáregységgel, ahol a világ jelenleg leghatékonyabb napelemmodulját szerelik össze, amelynek energiaátalakítási aránya 21,6 százalék. A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Én úgy tudtam,hogy a dorogi gyár a Panasonic-é.Nem a Sanyo küld el embereket hanem a Panasonic.Javítsatok ha tévedek.

  2. Azt hiszem tévedsz.
    Valóban a Sanyo küld el embereket és építi le napelemgyártását.

    Az egész azért szomorú, mert az a napelem, amit ott szerelnek jelenleg a világ legnagyobb kvantum hatásfokú napeleme, ami tömeggyártásban előfordul. Ezt úgy érik el, hogy a “szokásos (egykristályos)” napelem tetejére egy vékony mikrokristályos szilicium réteget visznek fel, és az ebben kialakított p-n átmenetben a rövidebb hullámhosszú (kék felé tendáló) sugárzásokat jobban tudják hasznosítani.

  3. Még annyit a Sanyo – Panasonic dologhoz, hogy a Sanyo a Panasonic konglomerátum része, de teljesen önálló gazdálkodással és márkanévvel (pl.Volswagen-Seat-Skoda-Porsche).