45 másodperc alatt hűt a fordított mikró

Egészen mostanáig az emberiségnek nem volt olyan eszköze, ami hosszú várakozás nélkül tudta volna lehűteni a dolgokat. Egy új rendszer viszont képes szobahőmérsékletről négy Celsius-fokra hűteni legalább az italokat, többek között a borosüvegeket, a szénsavas italok dobozait mindössze néhány másodperc alatt.

Az eszköz mindenféle típusú tartóval működik, különböző hőmérsékletekre, anélkül, hogy a szénsavasságot elrontaná. A technológia kutatásfejlesztését az Európai Unió támogatta. A megoldás hűtőörvénnyel dolgozik, ami az ital körül mozog. Elindul, majd megáll, hogy létrehozza az úgynevezett Rankine-örvényt,amely egy összeomlott örvény a sűrű, viszkózus folyadékokban. Ezzel pezsgés nélkül keveredhetnek a folyadékok. Az ital két tengely körül, vízben forog olyan sebességgel, hogy eredeti halmazállapota megmaradjon, viszont lecsökkenjen a hőmérséklete. A technológiát kifejlesztő V-Tex szerint a folyamatnak 80 százalékkal kevesebb energiára van szüksége, mint más hűtési megoldásoknak, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.