A CEZ megépítette Romániában a tervezett szélenergia parkjának egy részét

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) megépítette a Románia dél-keleti részére tervezett szélenergia-parkjának egy részét, miután befejezte hetven szélturbina működésbe helyezésének az előkészítését.

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerdán a cseh energetikai céget idézte, amely arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Fantanele községben felállított hetven szélturbinát, amelyek részei az összesen 600 megawatt kapacitásúra tervezett szélenergia-parkjuknak. A lap szerint ez a kapacitás a cernavodai atomerőmű egyik reaktorának a teljesítményével vetekszik.

Románia legnagyobb szárazföldi szélenergia-parkja 1,1 milliárd euró értékű beruházás nyomán jön létre. A CEZ a dél-kelet romániai Dobrudzsában (Dobrogea) kezdte el az építkezést, hiszen ez a régió Európa egyik legelőnyösebb helyének számít a szélenergia hasznosítása szempontjából.
A cseh vállalatnak már csak a román állami Transelectricatól kell engedélyt szereznie ahhoz, hogy a turbinákat rákapcsolják az országos villamos hálózatra. Ha ez megtörténik, akkor a CEZ 120 ezer háztartást lesz képes ellátni árammal a hetven turbina működtetésével. A csehek őszig mintegy hetven további szélturbina felállítását tervezik.

Ajánlott tartalom

Az ingyen energiát hozhatja el a hullámerőmű?

A finn AW-Energy a hullámok erejét hasznosítaná Waveroller technológiájával.