A debreceni Pedelek, a napelemes csodaautó vitte a prímet

A műszaki egyetemisták napelemes autója nem talált legyőzőre.

Az alternatív hajtású autók versenyén, a Győrben május 1-jén rendezett AltRace rendezvényén ezúttal is szép eredményeket értek el a DE Műszaki Kar hallgatói. Négy kategóriában indította saját készítésű alternatív hajtású járműveit a DE Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének csapata, a DE High Voltage: a versenyautó, prototípus autó, tanulmányautó, napelemes tanulmányautó számokban versenyeztek a debreceni fiatalok, írja a civishir.hu.

A Pedelek nevű napelemes tanulmányautó kategóriájának legjobbjaként, élvezetes versenyen hódította el az első címet, míg az Executor névre hallgató elektromos autó úgy lett második helyezett, hogy a jobb első kerék felfüggesztése egy ütközetben használhatatlanná vált és a box utcában komoly javítást kellett rajta végezni. A május 1-jei versenyen Tóth Xénia mechatronikai mérnök szakos hallgató, az ezüstérmes Executor sofőrje vehette át a műszaki bizottság különdíját, az AltRace 2013 Awardot.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.