A dunakeszi láp megmentéséért demonstráltak környezetvédők (+videó)

A dunakeszi lápvilág, az Auchan áruház melletti tőzegtavak megmentéséért demonstráltak szombaton környezetvédők és civilek, mivel attól tartanak, hogy az áruház tervezett bővítése veszélyezteti a természeti értékeket.

Az Élőlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány szervezésében a helyszínen tartott demonstráción mintegy ötvenen jelentek meg. A szakhatóságok képviselői, bár meghívták őket, nem jöttek el – mondta az MTI-nek Sarkadi Márton, a civilek szószólója.
A demonstráción aláírásokat gyűjtöttek, amelyeket el akarnak juttatni Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, azt kérve, tegyen meg mindent a láp tervezett beépítése ellen.
A szervezők a jelenlévőknek megmutatták a másfél méteres tőzeg kibányászása után visszamaradt tavakat, s a szemközi, vízzel borított lápos-tőzeges területet, melyre szerintük az Auchan cégcsoport újabb épületet és parkolókat akar építeni.
A dunakeszi láp megmentéséért rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek és a köztársasági elnökhöz is fordultak a természetvédők. Az ombudsmani vizsgálat részeredménye megérkezett – Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa arra kérte az Auchant, hogy végleges ajánlásának kiadásáig ne készítsen elő építkezést a dunakeszi láp területén.

forrás: tozegto.freeweb.hu

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.