A jövedelmi és vagyoni egyenlőség valamint a környezeti és társadalmi fenntarthatóság lesznek az alappillérjei a most kidolgozandó új indikátornak.

A fenntarthatóság alapján mérne az „új GDP”

A jövedelmi és vagyoni egyenlőség valamint a környezeti és társadalmi fenntarthatóság lesznek az alappillérjei a most kidolgozandó új indikátornak.

Az új indikátor-rendszer megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az Unióban a társadalmi fejlődés egy új szemlélete váljon elfogadottá, írja a piacesprofit.hu. A mérőszámrendszer kidolgozásának koordinálására, a döntéshozók valamint a lakosság tájékoztatására tizenkét vezető európai think-tank március 6-án Budapesten létrehozza a Budapesti Koalíciót (Budapest Coalition). A szervezet hosszú távú célja, hogy az Európai Unió közpolitikai döntései során a GDP-t követő új, a fenntarthatóságra és társadalmi egyenlőségre építő indikátorrendszert általánosan használják. Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre többször merült föl annak igénye, hogy a GDP helyett/mellett a társadalmi fejlődés és a közpolitikai teljesítmény-mérés új mérőszám/indikátor rendszerét vezessük be. Az Európai Unió tagállamai közül az Egyesült Királyságban és Németországban a közpolitikai döntések során az ún. jólléti indikátorokat és a GDP-t együttesen veszik figyelembe. 2008-ban Sárközy francia elnök felkérésére az ún. Stiglitz bizottság fogalmazta meg a GDP-vel kapcsolatos kritikát, majd 2010-ben David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke az új indikátor-rendszert tette a kormányzati, közpolitikai döntések alapjává. Hasonló – a GDP-től eltérő – indikátorokat használ és hoz nyilvánosságra az OECD (Better Life Index – BLI), az ENSZ (Human Development Index – HDI) illetve számos civil szervezet is (nef: Happy Planet Index – HPI).

Koalíció alakul
Március 5-6-án tizenhárom jelentős európai think-tank (nef Egyesült Királyság, NEFBp Magyarország, Fabrique Spinoza Franciaország, Sbilanciamoci Olaszország, SITRA Finnország, FI Spanyolország, Expert Forum Románia, Glopolis Csehország, EPC Belgium, SERI Ausztria, Lassalle Lengyelország, Cogito Svédország) a New Economics Foundation London és a New Economics Forum Budapest vezetésével létrehozza az ún. Budapest Koalíciót annak érdekében, hogy:

– koordinálják az általánosan elfogadott mérőszám („headline-indicator”) kidolgozását;
– közösen megteremtsék a feltételét annak, hogy ez a mérőszám az Európai Unió közpolitikai döntéseinek alapjául szolgáljon a jövőben;
– az Unió megfelelő szerveivel közösen megteremtsék a feltételeit, hogy az Unió tagországai e mérőszámot használják közpolitikai döntéseik előkészítése és mérése kapcsán.

A Budapest Koalíció tárgyalást kezdeményez az Európai Bizottsággal és az Európa Parlamenttel annak érdekében, hogy közösen teremtsék meg a feltételeket az új indikátor-rendszer bevezetésére és alkalmazására.
A Budapest Koalíció alakuló találkozóján részt vesz Andor László, az Európai Unió foglalkoztatáspolitikáért és társadalmi befogadásért felelős biztosa is.

Húszéves munka eredménye
„E találkozóval közel húszéves munkánk érik be és kezdjük meg az egységes wellbeing mérőszám-rendszer európai bevezetését. Amennyiben a politikusok – az Egyesült Királysághoz és Németországhoz hasonlóan – elfogadják, hogy amit és ahogyan mérünk, azt tudjuk befolyásolni, a fenntarthatóság végre megvalósítható összeurópai gazdasági és politikai projektté válik” – mondta Charles Seaford, a nef wellbeing programjának vezetője. Braun Róbert, a NEF Budapest elnöke szerint: „Ez hatalmas lépés, hiszen tizenkét európai ország jeles közpolitikai intézetei fognak össze annak érdekében, hogy végre egységes mérőszám álljon az Uniós döntéshozatali folyamat rendelkezésére a gazdasági-társadalmi fenntarthatóság megteremtésére és főként a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére. Ez az igazságosabb és egyenlőbb Európát megteremtő valódi közpolitikai forradalom kezdete lehet, mely – remélem – a közös európai történet részévé válik majd.”

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.