A brit kormány több ezer tengerpart menti óriás szélturbina telepítését határozta el, zöldenergia-termelési kvótája teljesítése érdekében.

A fogyasztókra hárítják a szélturbinák megépítésének költségét

A brit kormány több ezer tengerpart menti óriás szélturbina telepítését határozta el, zöldenergia-termelési kvótája teljesítése érdekében.

A tájromboló szélkerekek számának növekedését egyre több bírálat éri, tehát a tenger vizében állnak majd a százméteres tornyok. Ez azonban igen költséges megoldás. Emiatt újból emelik az áramszolgáltatás árát. Az első harminc óriás szélkerék felszerelése megkezdődött az Ír-tengeren, Cumbria partjainál. A tengerfenéken rögzített, száz méter magas tornyok tetején hatvan méter hosszúságú légcsavarok forognak. Mármint akkor, ha fúj a szél. Ez általában igen szeles tengerszakasz, tehát a szélenergiával nem lesz baj. Kérdés, bírják-e a terhelést a svéd és német cégek által közösen gyártott tornyok?  Mindegyik öt megawatt elektromosságot termel, kétszer annyit mint az eddigi modellek. Szakértők szerint a szélerőművek gazdaságos működtetése a méretek növelésével arányos.
Az első tengeri szélkeréktelep építési költsége 500 millió font, azaz körülbelül 150 milliárd forint. Megéri? A szélenergiából nyert villanyáram egyelőre az atomerőművek áramtermelésénél is drágább. A brit kormány a szélkerék-technológia rohamos fejlődésében bízik, és tíz év alatt több ezer tengeri széltorony telepítését tervezi. A terv megvalósítása mellett szól, hogy a turbinaépítés munkát ad a legnagyobb észak-ír hajógyár több ezer munkásának, a szélenergia-hasznosítás segít a melegházhatás csökkentésében, továbbá külső tényezőktől függetlenebbé teszi Nagy-Britannia energiaellátását. A problémát a megépítés magas költsége okozza. A működtetők számára nyújtandó állami szubvenció nem nyújt kellő fedezetet, tehát a fogyasztókra hárítják a költségfedezet jelentős részét. A villany ismét drágulni fog.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.

Nincs hozzászólás

  1. “A szélenergiából nyert villanyáram egyelőre az atomerőművek áramtermelésénél is drágább.”

    Ez így van. Főleg mivel az atomenergia a fellelhető legolcsóbb áramtermelési megoldás.

  2. Igen, az atomerőműben termelt áram jelenleg a legolcsóbb, egészen addig amíg szükségből nem a seggedbe dugják tárolásra a kiégett fűtőelemeket… kedves DaTonkee!

    Hogy hogyan sikerült kiszámolni azt az olcsóságot, az is megérne egy misét.