A kínai gazdasági növekedés kapcsolatba hozható az egyre nagyobb számú és sikeresebb afrikai és ázsiai orvvadászattal – derült ki egy elefántcsont kereskedelmét vizsgáló jelentésből. 2004 óta megduplázódott az elefántcsontokból készített tárgyak száma a dél-kínai régióban.

Kínaiak állnak a legtöbb elefánt és rínó orvvadászata mögött?

A kínai gazdasági növekedés kapcsolatba hozható az egyre nagyobb számú és sikeresebb afrikai és ázsiai orvvadászattal – derült ki egy elefántcsont kereskedelmét vizsgáló jelentésből. 2004 óta megduplázódott az elefántcsontokból készített tárgyak száma a dél-kínai régióban.

A szakemberek szerint minden valószínűség szerint az elefánt agyarak illegálisan érkeznek az országba és távol Dél-Kínától egyre több állatot lőnek ki írja a greenfo.hu. Az orrszarvúkat is egyre fenyegetik az orvvadászok Afrikában, sőt mind gyakoribb, hogy európai múzeumokba és aukciós házakba törnek be, hogy ellopják onnan a rínók szarvából készített tárgyakat. A megoldás a felesleges öldöklésre az lenne, hogyha tovább szigorítanák a hatalmas ázsiai ország törvényeit és be is tartanák azokat. A kínai boltokban 2004 óta emelkedik az elefántcsontból készült termékek kínálata, sőt azóta meg is duplázódott. Ezek nagy része illegálisan kerül az országba, de egyre több mammut csont érkezik Oroszországból is, hivatalosan. Guangzhou tartományban 6437 különféle tárgyat számoltak meg a zöldek a boltokban, amelyet eladásra kínálnak. Ennek 61 százaléka illegális orvvadászatból származhat, legalábbis semmiféle hivatalos dokumentum nincs az agyarak kilétéről. Ezek a számok azért is elszomorítóak, mivel az elefántagyarral való kereskedés 1990 óta tiltott.

 
A természetes körülmények között elpusztult állatok agyarait azonban néhány kis afrikai országban meg lehet vásárolni, így 2008-ban a kínai kereskedők 62 tonna agyart vásároltak Namíbiából, Botswanából és Dél-Afrikából. A jelentés szerint sokkoló, hogy Dél-Kínában az illegális agyarkereskedelmet nem figyelik kellően, miközben Kína évek óta a legnagyobb importőr. Mindeközben az afrikai szavannák hatalmas testű emlőseit sorra lövik ki. Az orrszarvúak helyzete egyre rosszabb. Tavaly 333 állatot öltek meg, a mostani év első felében pedig 193-at lőttek ki ismeretlenek. Ezzel szemben 2007-ben csupán 13 rínó pusztult el így. A múzeumi rablások és az aukciós házak kifosztása is fellendült. A rendőrség jelentései szerint 20 alkalommal raboltak ki múzeumokat és aukciós házakat régi elefántcsont vagy orrszarvúkból készített tárgyakért.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.