A külföldiek termőföldtulajdon szerzését korlátozó moratórium 2011-ről 2014-re történő meghosszabbítását szeretné elérni a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - közölte a szövetség az MTI-vel. Felhívásukhoz kilenc civilszervezet csatlakozott.

A földmoratórium meghosszabbítását követeli az MTVSZ

A külföldiek termőföldtulajdon szerzését korlátozó moratórium 2011-ről 2014-re történő meghosszabbítását szeretné elérni a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) – közölte a szövetség az MTI-vel. Felhívásukhoz kilenc civilszervezet csatlakozott.

Az MTVSZ azt is indítványozza, hogy a föld nemzeti vagyon minőségét és a földviszonyokba való közhatalmi beavatkozást megalapozó rendelkezéseket, valamint az állam élelmezés- biztonságért való felelősségét iktassák az Alkotmányba.
A szervezet szerint indokolt lenne, ha a jövőben a termőföld a birtoklását csak kétharmados törvényben lehetne szabályozni.
Az MTVSZ felszólított, hogy a termőföldről szóló törvényt csak az érintettek túlnyomó részének az egyetértésével lehessen módosítani. A nyílt levél szerint kívánatos lenne, ha a földtörvényt, az új földvédelmi törvényt és a mezőgazdasági üzemek jogállásáról szóló törvényt az új kormány még az uniós földmoratórium lejárta előtt megalkotná.

Egyebek mellett azt is követelik, hogy amíg a kizárólag magyar parlament döntését igénylő kérdésekben nincs széles nemzeti konszenzus, függesszék fel az állami tulajdonban lévő termőföldek privatizációját, beleértve az állami erdővagyonét is, és vizsgálják felül azokat a privatizációs eseteket, amelyekben a hatályos intézkedéseket kijátszották.
A felhívás szerint Magyarország kezdeményeznie kellene az EU-nál annak a csatlakozási szerződési kikötésnek a megváltoztatását, amely a termőföld forgalom szabályozását, amely – a szervezet vélekedése szerint – a magyar államtól elvonta a jogkört, hogy az államterületét alkotó föld tulajdonát és használatát az állampolgárai közérdekeinek megfelelően szabályozza.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.