A lemerült elemek és akkumulátorok szelektív begyűjtését lehetővé tévő infrastruktúra gyakorlatilag készen áll, a lakosság közel 80 százaléka ennek ellenére továbbra is a kommunális hulladék közé dobja a súlyosan veszélyes anyagot - figyelmeztet a visszagyűjtés koordináló Re,lem Nonprofit Kft. csütörtöki közleményében.

Az infrastruktúra adott, a lakosság mégis lemaradt az elem-visszagyűjtésben

A lemerült elemek és akkumulátorok szelektív begyűjtését lehetővé tévő infrastruktúra gyakorlatilag készen áll, a lakosság közel 80 százaléka ennek ellenére továbbra is a kommunális hulladék közé dobja a súlyosan veszélyes anyagot – figyelmeztet a visszagyűjtés koordináló Re,lem Nonprofit Kft. csütörtöki közleményében.

A visszagyűjtési arány jelenleg 21 százaléknál tart, miközben az európai uniós előírások szerint 2016-ra már a kibocsátott mennyiség 45 százalékát kell szelektíven begyűjteni. Az infrastruktúra gyakorlatilag készen áll: a lakosság 97 százaléka már közvetlen lakókörnyezetében megtalálja a gyűjtőedényeket, így alapvetően csak odafigyelés kérdése, hogy az elemeket ide dobjuk.

A gyűjtést koordináló Re,lem nemrég adta át az ország húszezredik gyűjtőedényét Budapest X. kerületében, a Kertvárosi Általános Iskolában. Az átadáson Cserépy Zoltán, a cég vezetője a közlemény szerint elmondta: jelenleg nagyjából évi 300 tonna elemet gyűjt szelektíven a lakosság, ami megfelel a jelenlegi előírásoknak, azonban a gyűjtőrendszer ennek a többszörösét is képes befogadni.

Az áruházak, boltok 2009. július elsejétől kötelesek az elemek visszagyűjtésére, és ehhez a Re,lemtől ingyenesen kérhetnek gyűjtőedényeket – emlékeztet a társaság. A hatályba lépés előtt több ezer igénylés érkezett a céghez, mivel százezres nagyságrendű büntetést kaphat a hatóságoktól az, aki elmulasztja a gyűjtőedényt kihelyezését. Mivel boltba mindenki jár, most már senki sem mondhatja, hogy nem tudja leadni a használt elemeit, akkuit – hívja fel a figyelmet Cserépy Zoltán.

Bár az uniós cél még messze van, az elmúlt években jelentős előrelépést sikerült elérni, hiszen a visszagyűjtött mennyiség 2005-ben még csak 7 százalék volt, ma pedig 21. A munka neheze azonban ezután következik – hangsúlyozza a cégvezető. A feladat nehézségét jelzi, hogy a jelenleg csaknem 40 százalékos visszagyűjtési rátával rendelkező Hollandia is kételyeit fejezte ki a hat év alatt elérendő 5 százalékpontos növekedés miatt – mutatott rá.
A Re,lem iskolai és óvodai gyűjtőversenyeket is szervez, ezek elsődleges célja, hogy minden gyermekben tudatosuljon a hulladékfajta veszélyessége és a visszagyűjtés jelentősége.
Az elemek lúgos oldatokat, az akkumulátorok esetenként nehézfémeket tartalmaznak, melyek helytelen kezelés esetén felhalmozódnak az élő szervezetekben, és súlyosan veszélyeztetik a környezetet.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.