A francia belpolitikai csata kihathat a napenergia piacra is

A francia állami Électricité de France (EDF) a legesélyesebb a fotovoltatikus napelemeket előállító Photowatt átvételére, írja a rechargenews.com.

A Photowatt tulajdonosa, a torontoi székhelyű ATS Automation Tooling Systems tavaly novemberben jelentette be a francia vállalat csődjét. Felvásárlására az EDF mellett két jelentkező is akad: a Grenoble-i ECM Technologies kazán-gyár, akik 379 dolgozót tudnának átvállalni, valamint a Solarzero által vezetett konzorcium, akik pedig 222 alkalmazottat fogadnának. Az Énergies Nouvelles Péparties (EDF-ENS) leányvállalatából adódóan azonban az EDF ajánlata mindkettőjüket megelőzi, mivel vállalja a Photowatt mind a 430 megmaradt dolgozójának foglalkoztatását, ezen pozíciók közül 85 fő átcsoportosításával más szektorokba a cégcsoporton belül. Sokan feltételezik azonban, hogy a Photowatt átvétele csupán egy politikailag megfontolt lépés Nicolas Sarkozy köztársasági elnök részéről még az áprilisi választások előtt.

Genevieve Fioraso, Isére város első kerületének (ahol a Photowatt székhelye is van) képviselője szerint a cég csak Sarkozy „ellentmondásos” megújuló-energiapolitikájának köszönhetően került bajba. Állítása szerint az EDF ügyvezető igazgatója korábban azt nyilatkozta neki, hogy nem az ő feladata az olyan „béna kacsa” vállalatok felhúzása, mint a Photowatt. „Most pedig, a választások előtt két hónappal [Sarkozy] arra kényszeríti az EDF-et, hogy megszerezze a Photowatt-ot”, mondja Fioraso. Az iparág szakértői szerint François Hollande, Sarkozy ellenfelének győzelme előnyösebb lenne a francia napenergia-iparnak, mivel a jelenlegi vezetés hozzáállása ehhez a megújuló energiaforráshoz „skizofrénnek” mondható. Azonban akármilyen politikai szemléletváltás legkorábban csak 2013-ban hozhat eredményt.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.