A geotermikus kincs hasznosítására szövetkezett Csurgó és Kapronca

Csurgó, valamint a horvát Kapronca környékén lévő geotermikus lelőhelyek felkutatása a célja annak a Magyarország és Horvátország együttműködésével megvalósuló programnak, amelynek pénteken Csurgón tartották a nyitórendezvényét, és amely az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhat meg, 436,9 ezer euró támogatásban részesülve.

Ilia Csaba, Csurgó alpolgármestere elmondta, hogy a program modellértékű mind a célját tekintve, mind pedig azért, mert két határmenti, elmaradott kistérség összefogásával valósul meg. Az egyéves futamidejű projekt célja, hogy azonosítsa a két érintett település közelében lévő felszín alatti geotermikus lelőhelyeket, és feltárja a geotermikus kutak létesítésére legalkalmasabb helyeket.
A nyitórendezvényen a két város képviselői, a projekt menedzsere, valamint szakértők adtak tájékoztatást a projektről, Nagy Sándor, Kistelek polgármestere pedig beszámolt városának a geotermikus energia hasznosításában szerzett pozitív tapasztalatairól, kiemelve, hogy a városi intézmények fűtési költségeit csaknem kétharmadával tudták csökkenteni a megújuló erőforrás alkalmazásával.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.