A Golf-áramlat az amerikai kontinensen hűtő hatású

Mind New York városa, mind a portugál város, Porto az Atlanti-óceán partján fekszik, ráadásul nagyjából azonos szélességi fokon. Egy amerikai elmélet szerint éppen a meleg Golf-áramlat miatt hidegebb a tél az amerikai metropoliszban, mint Portóban.

Míg New Yorkban a januári középhőmérséklet 0 fok körül alakul, Portóban ez az érték kilenc fokkal több. A pasadenai Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói utánajártak a kérdésnek, és egyúttal a Csendes-óceán nyugati partjára jellemző hasonló jelenségnek is – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Eddig általánosan elfogadott nézet volt, hogy a Golf-áramlat, legalábbis Észak-Európában a meleg légtömegekért felelős. Tapio Schneider és Yohai Kaspi azonban a Nature című folyóiratban új magyarázattal állt elő. Szerintük az Észak-Amerika és Ázsia északkeleti részére jellemző téli hideg a part menti meleg tengeráramlatokra vezethető vissza. Ezek ugyanis a felettük lévő levegőt is felmelegítik, ami odavonzza a sarki hideg légtömegeket, amelyek a tengeráramlatoktól nyugatra, tehát épp a szárazföld felett haladnak el.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.