Amit eddig józan ésszel is megállapíthattunk, most kutatások is kimutatták; egy kórház kinézete nagyban hozzájárul a betegek felépüléséhez.

A gyógyulás záloga a kórházakban…

Amit eddig józan ésszel is megállapíthattunk, most kutatások is kimutatták; egy kórház kinézete nagyban hozzájárul a betegek felépüléséhez.

A nagy, nyitott ablakok, udvarok, és nyitott területek hatása nem megkérdőjelezett, és minden újonnan tervezett épületnél figyelembe kellene venni. A brit kezdeményezésű kutatás, mely ’A betegek pszichológiai és szociális igényei’ nevet viseli, felszólítja az egészségügyi szervezeteket, hogy a design-t minden tervezésben lévő épületnél elsődlegesen vegyék figyelembe. Kutatásuk kimutatta, hogy egy szép design meggyorsíthatja a felépülést. Egy rossz berendezés, vagy rossz színválasztás szorongást, magas vérnyomást, és a fájdalomcsillapítók nagyobb adagját okozza.
Vizsgálták a betegek fény- és zajtűrő szintjét, és a szociális kölcsönhatásokat. Kiderült, hogy kórterem kinézete a legfontosabb, emellett a hosszú és szűk folyosók eltüntetése, mert a nővérek munkaidejük 40%-ában a folyosókat róják, ahelyett, hogy a betegekkel lehetnének.

A kutatás emellett olyan tényeket tárt fel például, hogy azok a depresszió miatt beutalt betegek, akiknek kórtermük ablaka keletre nézett, 3-4 nappal korábban mehettek haza, mint azok, akik nem olyan napfényes szobában feküdtek.
A kórház természethez közeli fekvése is nagyon fontos. Kinézve az ablakokon az csak növeli a stresszt, ha utcafrontot látnak a betegek, a legjobb, ha a kórház nagyobb udvarral rendelkezik. Egy szép táj látványa lassítja a vérnyomást.
Ezt mind jó tudni a jövőbeni építészeti projektekhez, de a kutatás néhány jó ötlettel szolgál a régi épületeknek is. A képen látható londoni és oxfordshire-i projektek jó példák arra, hogyan legyen egy kórház egyszerre környezet-, és „betegtudatos”.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.