A hosszú élet titka

Úgy tűnik, kanadai tudósok bebizonyították, hogy létezik gyógyír az öregedés ellen. Eddig is tisztában voltunk eme egyszerű módszer hatásosságával, és az eddigi kutatások alapján nincs is más megoldás.

A McMaster University tanulmányának eredménye határozottan rámutat, hogy a kitartó testedzés lelassítja az öregedési folyamatokat. „Már korábban is bebizonyítottuk, hogy nincs jobb ellenszere az öregedésnek, mint a rendszeres edzés.” A tanulmány szerzői állítják, hogy a hosszú élet titka nem gyógyszeres dobozokban rejlik, hanem az aktív életvitelben. A kutatás vizsgálatait egereken végezték, melyek között voltak genetikai módosítással öregítettek is. Egy részüket heti háromszor 45 percig futókerekeztették, míg a csoport többi tagját hagyták, hogy lustálkodjanak.
Öt hónap után meggyőző, ugyanakkor rémisztő eredmény született. A passzív egereket szemlátomást megviselte az öregedés, szőrük őszülni és hullani kezdett. Az aktív csoport bundája ugyanakkor egészségesen csillogó volt, még a ketrecekben is folytatták a „futkározást”. A várt szív és érrendszeri hatásokon túlmenően, a futókereket használó egerek agya, bőre, és belső szervei is sokkal egészségesebbek voltak.

Az egyik kutató, Jacqueline Bourgeois szerint a hosszú élet titka immár bizonyítottan is a rendszeres testmozgás. „Az egyetlen probléma az, hogy az emberek ezt nem fogadják el, mivel nehezen követhető.” Jó hír, hogy a genetikailag módosítva öregített egerek is visszanyerték életerejüket, amikor velük is elkezdték az edzésprogramot. Tehát soha nem késő, ha eddig nem sportoltál itt az ideje elkezdeni!

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.