A járműipar még nem érzi romániai roncsprogram sikerét

Az idén nagy lendülettel beindult romániai roncsautó program révén már 25 ezer használt gépkocsit vontak ki a forgalomból, de még félezer új autó sem talált gazdára a környezetkímélő kormányzati program keretében.

A román kormány által február közepén elindított program nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében. A hét elejéig már több mint 25 ezer tíz évnél idősebb autót szolgáltattak be tulajdonosaik a roncstelepeken, a gépkocsikért cserében ugyanis 3800 lejes értékutalványt kapnak, amelyekből – a kormányprogram idei újításaként – akár hármat is felhasználhatnak egy új autó megvásárlásához.
A román kormány az idén 50-60 ezer környezetszennyező használt gépkocsinak a forgalomból való kivonását tűzte ki célul.

A roncsautó programnak azonban egyelőre nem volt igazán haszonélvezője a járműipar, ugyanis csak 456 új jármű talált gazdára a roncsprogram keretében, miközben a program elindításától számított első két heten már 20.200 régi autótól váltak meg tulajdonosaik – írta szerdai számában a Krónika című erdélyi napilap.
Ennek az a magyarázata, hogy a használt autókat leadók többsége tovább akarja adni  az utalványokat. Így valóságos “lakossági börze” alakult ki, amelyen – a Krónika szerint – egy utalványnak az értéke 1700 lej. A kormány azonban figyelmeztette a lakosságot, hogy az értékpapíroknak az érvényessége idén novemberben lejár, így ezt követően már nem használhatók fel új autó vásárlására.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.