A kereskedőknek vissza kell venni az üvegeket

Egy már elfogadott, de még nem hatályos kormányrendelet módosítása szerint az 500 négyzetméter alapterületnél nagyobb üzletek kötelesek visszavenni azokat az italcsomagolásokat, amelyek nem betétdíjasok; a még hatályba sem lépett módosításban szereplő 8 napos határidőt a kereskedők szövetsége rövidnek tartja – számolt be keddi számában a Népszava.

A módosítás érinti egyebek mellett a pet- és üvegpalackokat és a műanyag bevásárló tasakokat is. A betétdíjas rendszer ettől függetlenül változatlanul működik – nyilatkozta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
Szerinte a kormányrendelet-módosítás környezetvédelmi szándékával a kereskedők is egyetértenek.
Bár a módosítást már tavaly elfogadták, de még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így hatályba sem lépett. Addig viszont a kereskedők nem köthetik meg a szükséges szerződéseket a feldolgozókkal – írta a Népszava.

A jogszabályváltozás mintegy kétezer üzletet érint – jegyezte meg a lapnak a szövetség főtitkára. A szelektív hulladékgyűjtő edényeket csak a koordináló szervezettel vagy a feldolgozóval kötött szerződés után lehet kihelyezni, hiszen addig nincs, aki elszállítsa az összegyűjtött hulladékot.
A kereskedők szövetsége azt szeretné elérni, hogy a jogszabályban szereplő 8 napos határidőt hosszabbítsa meg a kormány
– hangsúlyozta a szakmai szervezet főtitkára. A módosítás azért is késik, mert a tervezetet még Brüsszellel is jóvá kellett hagyatni.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.