A nanoszálas izzók ötször hatékonyabbak (+ videó)

Az izzók általában jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak el. A kompakt fénycsövek rengeteg hőt fogyasztanak el, a villanyszámla is sokkal magasabb tőlük.

A veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó csomagolásról nem is beszélve. Az amerikai RTI azt állítja, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak hála megtalálta a kirakó hiányzó darabját.

A vállalat tervei szerint egy sor új izzóval jelenik meg a piacon, melyek nem csak hatékonyabbak, mint a hagyományos világítás, de környezetbarátabbak is, mint a hagyományos kompakt fénycsövek. A koncepció nanoszálakon alapszik, melyeknek kisebb az átmérőjük, mint egy emberi hajszál, viszont meleg, fehér fényt bocsátanak ki, ha elektromos árammal lépnek kapcsolatba.

A vállalat azt állítja, hogy ezek a különleges nanoszálak ötször hatékonyabbak, mint a hagyományos izzók. Az RTI azt tervezi, hogy a következő három-öt év alatt mindenki számára elérhetővé teszi az új izzóit.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.