A Kit Kat a méltányos kereskedelem mellett van

A Kit Kat a legnépszerűbb csoki az Egyesült Királyságban, évente 1 milliárd szeletet adnak el belőle évente.

Tehát amikor a Nestle úgy döntött, hogy a méltányos kereskedelemre szavaz, az bizony édes hír volt fülünk számára. 2010 januárjától a Kit Kat csokik is méltányos kereskedelemből származó kakaóból készülnek.
Tény, hogy a Kit Kat-nek az Egyesült Királyságban van a legnagyobb piaca a világon, őt követi Japán, fele annyi eladott Kit Kat csokival. A Cadbury’s Dairy Milk ez év óta már a méltányos kereskedelemből származó kakaóval dolgozik, ez pedig nagy előnyöket jelent az elefántcsontparti mezőgazdasági termelők számára. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa.

A métányos kereskedelem mellett kampányolók örülhetnek, mert több, mint 6000 nyugat-afrikai gazda kap majd jobb árat terményéért. Ahogy a Fairtrade Foundation vezetője elmondta: „A kakaót termelő gazdák Elefántcsontparton a szegénység könyörtelen nyomása alatt harcolnak megélhetésükért. A Kit Kat döntése fenntarthatóbb megélhetési lehetőséget ajánl, és nem utolsó sorban esélyt egy jobb jövő tervezésére.”

Ezen kívül, a Nestlé elindította globális Kakaó Tervét – 65 millió fonttal segítik a következő 10 évben a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kérdésekkel szembesülő kakaó gazdálkodókat Elefántcsontparton.

A méltányos kereskedelem azt jelenti, hogy a fejlődő országok gazdálkodói méltányos kereskedelmi árat kapnak termékeikért, vagy piaci árat, ha az magasabb. Tonnánként 100 fontnyi prémiumot is kapnak, azért, hogy azt hosszú távú gazdasági és szociális fejlesztési projektekbe fektetssék be, mint az oktatás és az egészségügy.
Az elmúlt évben több mint 700 millió fontot költöttek méltányos kereskedelemből származó termékekre az Egyesült Királyságban – ez a szám 2007-ben még csak 200 millió font volt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.